Nieuws

Hybride back-ups: lokaal en in de cloud

Hybride back-ups bewaren je gegevens zowel lokaal als in de cloud. Een NAS die in hybride back-up voorziet is daarvoor interessant, maar kost natuurlijk ook wat geld.

Een voorbeeld van zon hybride constructie is de LaCie CloudBox  (189 euro), goed voor 100 GB opslag lokaal en in de cloud. Alles wat je op de NAS zet, wordt automatisch ook in de LaCie-cloud geplaatst, stevig versleuteld met AES. Veilig, dat wel, maar of je nu ook, zeg maar, die zware videobestanden door de internetpijplijn wil persen?

Hoe dan ook, het blijft geruststellend dat je op elk moment en al dan niet selectief je data uit de cloud weer naar de CloudBox kan terughalen. Je kan zelfs terugkeren naar een eerdere back-up (tot 10 versies).

Uiteraard blijven bekende aanbieders als QNAP en Synology niet achter. Ook zij bieden op verschillende NAS-producten online back-upmogelijkheden aan. Zo ondersteunt QNAP in zijn TurboNas-producten zowel de cloudopslagdiensten van het robuuste Amazon S3 als van het flexibele ElephantDrive. Zowel real-time als ingeplande back-ups zijn mogelijk en uiteraard kan je ook data uit de cloud terughalen. Synology biedt dan weer met verschillende modellen een uitweg naar de cloud van Europees aanbieder Strato (HiDrive; 8,3 euro per maand voor 100 GB). Deze hybride oplossingen zijn weliswaar iets minder transparant dan bij de LaCie CloudBox, maar echt moeilijk is het opzetten van zo’n combinatie nu ook weer niet.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business