De cd: dood op 30?

Op 1 oktober 1982 zag de cd-speler het licht. Nu, 30 jaar later, is de cd zo goed als dood, geveld door iTunes en MP3’s. Is het schijfje gedoemd te verdwijnen?

Sony’s CDP-101 cd-speler gaf consumenten in 1982 toegang tot een nieuw, verrassend kleinood: de Compact Disc. De cd had zoveel voordelen ten opzichte van vinylplaten – uitmuntende geluidskwaliteit, willekeurige selectie van nummers, gedaan met je plaat om te draaien – dat gebruikers er allemaal voor vielen.

Zelfs muzieknerds zoals ikzelf – die albums kochten, ze één keer speelden om op cassette op te nemen, en ze da nooit meer oplegden – werden verleid door het gebruiksgemak en de kwaliteit van cd’s. Buiten die audiofielen die maar bleven doordraven over het analoge geluid, hielden we allemaal van cd’s.

[related_article id=”152275″]

30 jaar later…
Zelfs één van de laatste bastions van de cd, de notebook, laat de niet-langer-voldoende-compacte Compact Disc vallen. Ultrabooks slaan nog niet echt aan, maar verkopers merken dat klanten niet veel meer geven om een optische drive. Naast muziek en films, wordt ook software nu gewoon gedownload.

De korte bloei van Blu-ray in notebooks loopt ook al op zijn einde. Je kan immers een grotere en snellere USB 3.0 drive kopen voor minder geld dan een Blu-ray drive. Bovendien is de hogere kwaliteit van films in Blu-ray nauwelijks te zien op een klein scherm.

Toevallig overleed vorige maand Howard H. Scott, een van de ontwikkelaars van de LP in 1948, op 92-jarige leeftijd. De LP was ontworpen om de 78 toerenplaat te vervangen, waar slechts rond de 4 minuten muziek per kant op kon. Op een LP konden ongeveer 22 minuten muziek op elke kant. In de jaren ‘70 was een studentenkamer niet compleet zonder een platenspeler en een stapeltje LP’s.

De LP werd verdreven door de cd, maar toch worden er nog steeds platenspelers gemaakt. Verwacht maar dat DVD en Blu-ray drives zelfs nog langer ter beschikking zullen blijven dan platenspelers. Cd’s, DVD’s en Blu-rays zijn namelijk opmerkelijk stabiele media, die hun waarde dan ook beter bewaren dan de aan krassen gevoelige LP’s. In tegenstelling tot de mechanische slijtage van analoge media, blijft het oppervlak van een cd in goede staat, hoe vaak je ze ook afspeelt.

Zo lang er cd’s zijn, zullen er ook cd-spelers zijn om ze af te spelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business