Windows 8 krijgt reuzenupdate

Weken voor de lancering rolt Microsoft een grote update uit die het hart van het besturingssysteem en de standaardapps flink verbeteren.

Volgens Windows-baas Steven Sinofsky, die de update dinsdag toelichtte op de Building Windows 8-blog, is die vooral bedoeld om de reeds stabiele prestaties verder te verbeteren. Hij benadrukt daarbij dat alle Windows 8-machines de update in huis zal hebben als het besturingssysteem op 26 oktober officieel van de grond komt.

“Door de ontwikkeling van betere automatisering van het testproces zijn we verheugd om te kunnen melden dat Windows 8 volledig zal zijn bijgewerkt voor alle klanten bij de algemene beschikbaarheid (van Windows 8)”, zei hij.

Meteen bijwerken
Sinofsky’s woorden zijn eens sterke indicatie dat Microsoft waardevolle lessen uit het verleden heeft geleerd. In plaats van updates op te sparen en ze te lanceren in regelmatig verschijnende ‘service packs’ kiest het Amerikaanse bedrijf er nu voor om onzichtbare maar belangrijke updates beschikbaar te maken zodra ze af zijn.

De verbeteringen aan Windows 8 zitten allemaal onder de motorkap. We hebben nog geen kans gezien alle claims te controleren, maar volgens Sinofsky is de update gericht op de verbetering van het batterijleven, wordt de ondersteuning van audio en video beter in ‘de meeste gebruikersscenario’s’, is de compatibiliteit van software en drivers verbeterd en zullen het startscherm en de basisapps in Windows 8 beter presteren.

Updatefestijn voor basisapps
Over de standaardapps van Windows 8 gesproken: zij kregen in de afgelopen week groot onderhoud. De Mail-applicatie krijgt conversaties voor de inbox en je kunt nu uitnodigingen vanuit de kalender direct accepteren of weigeren vanuit de inbox.

Je kunt een nieuwe profielafbeelding vastleggen en bijwerken voor mensen in je contactlijst, direct contacten zoeken vanuit de chatapplicatie en de zoekfunctie is flink verbeterd.

De kalenderapp is slechts een van de weinige standaardapps die een grote update krijgt.

Dat zijn aanzienlijke verbeteringen, maar we denken dat Microsoft nog veel meer updates zal moeten uitvoeren voor de kwaliteit op hetzelfde niveau ligt van de concurrentie.

Opslag en begeleiding
Naast deze essentiële apps krijgen een dozijn andere Windows-apps de nodige aanpassingen. De SkyDrive-app kun je nu doorzoeken binnenin de app en het is mogelijk geworden om mappen en bestanden te hernoemen en verplaatsen.

Er is ook een handleiding toegevoegd voor mensen die Windows 8 voor het eerst gebruiken. Dat is van groot belang, omdat de interactieve schermranden van het nieuwe OS veel mensen anders flink in verwarring gaat brengen.

Multimedia
Je kunt nu in de fotoapplicatie afbeeldingen croppen en roteren en er is ondersteuning voor netwerkschijven toegevoegd. Er is eindelijk ondersteuning voor de desktopmodus en Microsoft heeft de slideshowfunctie verbeterd.

Kijken we naar de videoapp, zien we de mogelijkheid voor ondertiteling, kun je films huren in je eigen munteenheid en de bibliotheek doorzoeken op acteur of regisseur. De muziekapp krijgt toegang tot meer muziekdiensten, een verbeterde afspeelfunctie en een Smart DJ, die je moet helpen om nieuwe muziek te ontdekken.

Nieuwsvoorziening
Minder belangrijke apps uit eigen huis, voor financieel nieuws, sport, reizen en het weer ondersteunen nu allemaal video’s en halen meer nieuw materiaal binnen. Er is meer gespecialiseerd nieuws, zodat meer verschillende beursberichten hun weg vinden naar de financiële app en de reisapp toont je nu panoramabeelden die 360 graden om hun as kunnen draaien.

Wie de nieuwsapplicatie voor zijn dagelijkse portie koppensnellen wil gebruiken, krijgt betere ondersteuning voor offline lezen en de weergave van artikels is vernieuwd. En de Bing-zoekapp verbetert lokale resultaten en laat je nu afbeeldingen die je vond in Bing gebruiken voor apps of het startscherm.

Tenslotte, zeker niet onbelangrijk, kunnen Windows 8-gebruikers binnenin de gamesapp nu eindelijk aankopen doen binnenin games. Het gebrek aan deze mogelijkheden baarde spelmakers in het recente verleden nog veel zorgen.

De lijst met verbeteringen is ellenlang, maar Microsoft heeft nog flink veel werk voor de boeg. De gebruikersfora staan vol met klachten over ontbrekende basisfuncties in de vier basisapps, gebrekkige ondersteuning voor webcams en talloze andere problemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business