“Laptops verdwijnen niet binnen vijf jaar”

Virtualisatie is alomtegenwoordig in de bedrijfswereld maar wat betekent dat voor de werknemer zelf? Zal de laptop echt uitsterven en neigt de bedrijfsomgeving naar de consument, of omgekeerd?

Voor een antwoord op die vragen spreken op VMworld Europe met Vittorio Viarengo, vicepresident End User Computing bij VMworld.

Virtualisatie wordt vandaag gelinkt aan de consumerization of IT, BYOD. Verwacht u dat doorsnee gebruikers binnenkort standaard VM’s zullen draaien, als een app bijvoorbeeld?
“We richten ons duidelijk op de enterprise, de grote bedrijven. Virtualisatie is een geweldige oplossing in een aantal gevallen. Maar met de overname van Wanova en Mirage, en alles wat we momenteel op andere platformen doen, breiden we dat wel uit.”

Dus ook naar de consument?
“Neen , consumenten drijven de transformatie wel. Wat we bijvoorbeeld met onze Horizon Suite doen is het mogelijk maken voor de IT-afdeling om elke gebruiker eender welk toestel hoe dan ook te laten gebruiken, terwijl die IT-afdeling het kan plaatsen, controleren en veilig kan houden.”

“Consumenten zullen de technologie wel gebruiken, maar via hun werkgever.”

Alles overal en op elk toestel. Maar vergroot je zo het risico niet op bedrijfsspionage, zelfs als er een wachtwoord aan te pas komt?
“Er is altijd een risico, de oppervlakte voor de enterprise is enorm uitgebreid. Vroeger zaten we vast op een bureau, later kwamen de laptops en gebruikten we vpn’s.”

“De oppervlakte voor aanvallen wordt dus groter, maar de gebruiker wordt ook productiever. Dus dat is een afweging die je moet maken. Maar we zorgen wel voor de meest veilige oplossing gezien de omstandigheden.”

Hoe kan je vanuit VMware de gebruikservaring optimaliseren? Gezien het doorgaans gaat om virtualisatie van een OS, en dus die gebruikservaring?
“De filosofie is ‘vecht niet tegen de gebruiker’. Daarom hebben we het concept van een app store overgenomen. Zelfs mijn grootmoeder begrijpt dat. Dat in combinatie met synchronisatie maakt het vlot te beheren, maar als gebruiker merk je daar vandaag eigenlijk niets van.”

Wat is momenteel het belangrijkste pijnpunt voor eindgebruikers op vlak van virtualisatie?
“De gebruiker beseft vandaag niet dat hij virtueel werkt en hoe we dat doen wanneer hij een virtual desktop gebruikt. Zeker niet met de recente toepassingen en protocollen. Zodra je inlogt ben je er en je gebruikt Windows zoals je dat vroeger ook deed. Vanuit gebruikersstanpunt ligt er niets in de weg.”

Dus dan zijn jullie nu klaar met met alles?
“Je kan het altijd verbeteren, maar als je kijkt naar onze klanten, dan zijn ze tevreden. We geloven niet meer dat virtuele desktops een oplossing zijn voor alles, daarom investeren we in Horizon Suite en Mirage dat verder gaat dan die virtuele desktop en inzet op mobiel gebruik: elke app in elke omgeving.”

Hoe zie je virtualisatie en cloud computing evolueren vanuit het standpunt van de eindgebruiker? Bijvoorbeeld binnen vijf of tien jaar?
“Dat is moeilijk te zeggen. Ik denk dat consumenten vandaag al fel in de cloud leven. Wat er momenteel gebeurt, net zoals dat in de laatste twintig jaar het geval was, is dat de innovatie die bij de consument begint, wat hij of zij gebruikt, doorsijpelt naar de bedrijven.”

“Voor de eindgebruiker wil dat zeggen dat die op termijn dezelfde gebruikservaring krijgt die hij als consument gewend is, maar dan in de enterprise.”

Dus jullie wachten eigenlijk ‘the next big thing’ om dat dan weer naar de enterprise te vertalen?
“Dat klopt, het gebeurt eerst bij de consument, dan gaat het naar de enterprise.”

In een recente blogpost van uw collega en Chief Market Technologist Brian Gammage sprak hij over de transformatie van end user computing en over de roadmap voor de reis naar het post-pc tijdperk. Bedoelt hij dan een verschuiving naar verschillende toestellen, of echt ‘weg met de laptop’?
“Dat eerste vooral.”

Ook binnen twintig jaar?
“Binnen twintig jaar? Daar durf ik zelfs geen voorspelling voor maken, maar laptops zullen niet verdwijnen in de komende vijf jaar.”

“Hetzelfde geldt voor Windows. Windows gaat niet zomaar verdwijnen. Wel moeten we proberen om Windows vooruit te brengen en tegelijk moeten we nieuwe toestellen omarmen. We willen beiden doen: de legacy (wat we al jaren gebruiken, nvdr) vooruit brengen en de mobiele toestellen dichterbij brengen.”

In diezelfde post ging het over hoe werknemers een negatief beeld krijgen van hun onderneming als vrienden bij de concurrentie snellere laptops of telefoons krijgen. BYOD (bring your own device) wordt als een besparing aanzien, maar moeten we dan niet eerder gaan naar ‘choose your own device’?
“We zien dat in de VS wel gebeuren. Bedrijven plakken een bedrag op wat je mag kopen. Vaak zijn zo’n dingen de rekruteringsuitdaging. Als je nieuwe werknemers aanneemt dan is zo’n toestel zelf kunnen kiezen, terwijl het bedrijf er voor betaalt, een extra voordeel. Het is zeker een toenemende trend.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business