Nieuws

Microsoft Surface : cijfertjes en eerste indruk

ZDNet mocht eindelijk iets langer dan een paar minuten spelen met de Microsoft Surface. We zetten eerste indrukken en specificaties voor je op een rijtje.

Toen Microsoft vier maanden geleden zijn allereerste tablet onthulde, kleefde er veel mysterie aan het toestel. Veel specificaties waren nog onbekend, de aanwezige pers mocht de Surface maar kort vasthouden en het bedrijf was erg vaag over de prijs. Nu geeft Microsoft eindelijk openheid van zaken, zoals je al kon zien in onze fotogalerij.

Surface in cijfertjes
Allereerst : specificaties . De Surface RT heeft een aangepast 10,6-inch ClearType HD scherm (1.366 x 768 pixels).  De afmetingen zijn 274,5 mm x 171,95 mm x 9,4 mm en het toestel weegt 680 gram, net iets meer dan de nieuwe iPad.

Zoals al eerder bekend is gemaakt, zal geen 3G-uitvoering beschikbaar zijn voor de Surface RT en ook NFC ontbreekt aan het toestel. Wel zijn er Wi-Fi (802.11 a/b/g/n) en Bluetooth 4.0. De Surface is uitgerust met reguliere usb 2.0-poorten, een slot voor microSDXC-kaarten, een HD-video poort en een koptelefoonaansluiting.

De Surface draait op een Tegra 3-processor (Nvidia T30) en beschikt over 2 GB-geheugen. De behuizing, die naadloos overkwam is gegoten uit donker aluminium.

Volgens Microsoft zal de batterij van de Surface het een dag lang uithouden, wat mede te danken is aan de energiezuinige ARM-processor. De Duitse online Microsoft-winkel claimt dit zich vertaalt in 8 uur batterijleven en 7 tot 15 dagen in de standbymodus. Uiteraard moeten we dit nog in de echte wereld testen.


Eerste indrukken
We hadden ditmaal ook de kans om de Surface langer In de hand te houden. Daaruit blijkt dat de keyboardcover resoluut op zijn plaats klikt als je hem aan de tablet vastmaakt. Het aanraakscherm was snel en alert, zonder vertragingen. Ook de tabletstand schoot soepel op zijn plaats.

Hoewel het even wennen was, konden we na enkele minuten proberen moeiteloos typen op het Touch Cover Keyboard. Wie een Surface bestelt met cover krijgt een zwarte variant standaard meegeleverd. Voor iets meer geld krijg je er een in een andere kleur (120 dollar). Als je toch een iets meer traditioneel keyboard wilt, kun je kiezen voor de iets dikkere Type Cover, die alleen in het zwart komt en 130 dollar zal kosten.

Tijdens het bezoek aan het lab liet een productontwikkelaar de Surface vallen vanaf bijna een meter hoogte en de tablet weerstond de valtest zonder problemen.

Windows-baas Steven Sinofsky liet de kracht van de Touch Cover te zien door er stevig mee te schudden, terwijl de Surface was vastgemaakt. Het apparaat bleef probleemloos hangen aan de hoes.

Beschikbaarheid en prijs
De Surface Pro, die zal draaien op een Intel-processor en dus in staat zal zijn om traditionele Windows-software te draaien, komt 90 dagen na de lancering uit van de Surface met Windows RT op 26 oktober. Het is mogelijk om nu al een een vooruitbestelling voor de Windows RT-variant te plaatsen in de landen waar de tablet in eerste instantie te koop is. Voor de Pro-versie is dit nog neit mogelijk.

>

De Surface zal inderdaad naar Europa komen, met beschikbaarheid in Groot Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Naast de Verenigde Staten zullen ook klanten in Canada, Hong Kong, China en Australië de tablet kunnen kopen. We verwachten dat Microsoft de Surface op een later tijdstip ook zal gaan verkopen in de Benelux.

Eerder schreven we al over de prijsinformatie, maar nu zijn ook de europrijzen bekend. In Duitsland zal de 32 GB-uitvoering zonder Touch Cover 479 euro kosten, en 579 euro inclusief cover. Voor de 64 GB-uitvoering ben je 679 euro kwijt.

In Frankrijk, zo zegt Neowin, betaal je iets meer voor de tablet. 32 GB zonder Touch Cover is 489 euro, met cover is dat 589 euro. Ook de 64 GB-uitvoering is met 694 euro iets duurder.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business