Nieuws

Vanavond Apple-event: wat te verwachten?

Vanavond staat Apple de wereldpers te woord. We kijken terug op wat de afgelopen maanden is uitgelekt om te voorspellen wat Apple vanavond zal aankondigen.

iPad Mini

De iPad Mini is een hardnekkig gerucht dat al sinds de oorspronkelijke iPad de ronde doet. Toen zei de intussen overleden Steve Jobs dat er geen markt was voor een kleinere iPad. En hij had op dat ogenblik gelijk: er was zelfs geen markt voor de originele iPad, een markt die Apple gemaakt heeft na talloze pogingen van Windows-tabletmakers.

Intussen zijn tijden veranderd: elke hardwarefabrikant verkoopt inmiddels een tablet, of gaat er ééntje verkopen vanaf eind deze maand. Android, Windows 8 of iOS: keuze genoeg. En het succes van de Kindle Fire, Galaxy Tab 7 en Nexus 7 spreken boekdelen: er is wel degelijk een markt voor een 7"-tablet.

[related_article id=”158256″]

Gezien de geruchten van de afgelopen maanden, waar we vorige week nog een overzichtje van publiceerden, mogen we toch wel zeker zijn dat er een kleine iPad zit aan te komen. Onze Amerikaanse collega Adrian Kingsley-Hughes legde even kort uit hoe hij denkt dat de iPad Mini een succes kan worden.

Wat we nu wel bijna zeker weten: de iPad Mini krijgt een 7,85" scherm, krijgt een instapprijs van (iets minder dan) 300 euro en zal geleverd worden met iOS6. Verder krijgt het toestel géén Retina-scherm om kosten te drukken, wat ook voor de batterij een positieve impact zal hebben. De iPad Mini zal waarschijnlijk dezelfde resolutie krijgen als de iPad 2.

Wat ook zeker is, is dat de iPad Mini de nieuwe lightning-connector zal krijgen, iets wat accesoirefabrikanten zal dwingen om nieuwe accessoires te maken voor de kleinere aansluiting: ons onderzoek wees uit dat fabrikanten van luidsprekers en andere iToebehoren niet staan te springen om de aansluiting op nieuwe toestellen te zetten, omdat de markt voorlopig nog te klein is en er nog te veel "oude" toestellen zijn met de 30-pin aansluiting.

Minder zeker is de aanwezige opslagcapaciteit, RAM-geheugen en processor: Geruchten doen de ronde dat de iPad Mini in een 8GB, 16GB en 32GB-variant te koop zal zijn, maar anderen spreken dan weer van 16GB, 32GB en 64GB. Over de processor is ook niemand zeker: men vermoedt dat Apple de A5-chip zal gebruiken, maar er is een kans dat Apple de A5X-chip zal integreren die krachtiger is of zelfs de A6-chip al zal gaan inbouwen. Het RAM-geheugen ten slotte is volledig onbekend: dat kan van 256MB tot 1GB variëren. Apple kennende zal er waarschijnlijk 512MB RAM-geheugen aanwezig zijn.

Als laatste is er nog één prangende vraag: 4G, of géén 4G? De iPad kwam voorheen altijd met een wifi en "cellular"-variant. Het enige verschil tussen de twee is dat de cellular-versie 3G of recent 4G aan boord had en een GPS-chip ingebouwd kreeg. Of we in de iPad Mini ook 4G gaan zien is voorlopig nog even afwachten, maar we verwachten het wel.

iTunes 11

Apple maakte midden september de aankondiging dat iTunes 11, de langverwachte update voor de inmiddels verouderde en telkens weer "opgelapte" iTunes 10, er deze maand zou aankomen. Het is inmiddels 23 oktober en de update is er nog altijd niet. De kans is groot dat iTunes 11 vanaf vanavond gratis te downloaden is vanaf de Apple website. Of het ook zo zal zijn is af te wachten, maar verwacht het maar.

iBooks 3.0

Iets wat pas de afgelopen dagen uitlekte: er zijn verwijzingen gevonden naar een onaangekondigde, nieuwe iBooks-app. De focus van de iPad Mini ligt mogelijk ook op onderwijs vanwege de lagere instapprijs, en iBooks zal heel waarschijnlijk vanavond ook een update krijgen naar een nieuwe versie. Verder is er nog niks bekend over de nieuwe iBooks.

Mac Mini, Retina MacBook Pro 13"

Wat we al enkele weken verwachten en mogelijk vanavond niet zal worden aangekondigd is de 13" versie van de MacBook Pro Retina en een nieuwe Mac Mini.

De Mac Mini kreeg begin vorig jaar nog een update en het is alweer dringend tijd voor een nieuwe. Of het toestel zal worden aangekondigd of stilzwijgend in de Apple Store gezet zal worden is nog onduidelijk, maar op de redactie achten we de kans groot dat hij er aan komt.

De MacBook Pro Retina tenslotte kreeg in Juni op WWDC zijn grote moment op het podium bij Tim Cook, maar kwam toen enkel in een 15" formaat. Gezien de uitnodiging"s slogan "We"ve got a little more to show you" lijkt de kans groot dat Apple vandaag ook de "mini" Macbook Pro Retina zal aankondigen, ééntje van 13 inch.

Mini-bescherming voor een mini-iPad

Als laatste komt Apple mogelijk met Smart Covers of Smart Cases voor de kleinere iPad. Dat ontdekte 9to5mac. 9to5mac wist ook niet of de covers voor de iPad Mini zijn of dat er mogelijk een nieuwe iPad komt op volledige grootte met Lightning-aansluiting.

Eén ding is zeker: we weten het vanavond rond 20u in de Benelux: om 19u begint het event en rond 20u zullen we waarschijnlijk (bijna) alles weten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business