Nieuws

Windows 8: wat is een Microsoft-account?

Wanneer je Windows 8 installeert krijg je de keuze of je wil inloggen met een Microsoft-account of met een lokaal account. Je vraagt je misschien af wat zo’n Microsoft-account precies is, en waarom je het zou verkiezen boven een lokaal account om in te loggen? Wij zetten de voordelen op een rijtje.

Windows Live in het nieuw
De kans is groot dat je al een Microsoft-account hebt. Het is in principe gewoon een nieuwe naam voor wat Microsoft tot nu toe een Windows Live ID noemde. Dat heette daarvoor dan weer gewoon een MSN Messenger adres. 

Een Microsoft-account is een email-adres met bijbehorend wachtwoord, waarmee je gebruik kan maken van de verschillende Microsoft internetdiensten, zoals Hotmail, SkyDrive of Xbox Live. Wie een Hotmail- of Outlook-account heeft, heeft automatisch ook een Microsoft Account. Maar Hotmail of Outlook gebruiken is niet verplicht, je kan ook gewoon je eigen e-mailadres gebruiken.

[related_article id=”161452″]

Tijdens de installatie van Windows 8 kan je een Microsoft-account aanmaken. Het is wellicht nog handiger om dat alvast online te doen, aangezien je dan ook direct al je profielgegevens kan aanpassen.

Waarom een Microsoft-account?
Er zijn verschillende redenen om op Windows 8 in te loggen met een Microsoft-account. Allereerst kan Windows 8 dan al jouw instellingen automatisch synchroniseren tussen meerdere Windows 8-computers. Op die manier kan je bijvoorbeeld een tablet met Windows 8 in een handomdraai aan je wensen aanpassen wanneer je dat eerder al op een desktop hebt gedaan.

Wanneer je een Microsoft-account hebt, krijg je ook meteen een SkyDrive. Via SkyDrive kan je tot 7 GB aan bestanden gratis opslaan op de servers van Microsoft. Zo kan je bijvoorbeeld eenvoudig foto’s en documenten beschikbaar maken op meerdere computers, en vanop eender welke locatie benaderen.

Wanneer je een Hotmail- of Outlook-adres hebt als Microsoft-account, wordt je email direct goed ingesteld in Windows 8. Het is verder mogelijk om de accounts van sociale netwerken als Facebook, Twitter, Flickr, Google en LinkedIn te koppelen aan je Microsoft-account. Wanneer je dat hebt gedaan, worden deze netwerken en jouw contactpersonen direct zichtbaar in de applicatie Personen, kan je direct via Facebook communiceren in de applicatie Berichten en zijn je foto"s van Facebook en Flickr direct zichtbaar in de applicatie Foto’s.

Met een Microsoft-account is Windows 8 dus al direct na installatie geheel functioneel. Het koppelen van sociale netwerken aan je account kan je doen op http://account.live.com/. Log in met je account, klik daarna in het menu aan de linkerkant op "Machtigingen" en daarna op "Gekoppelde accounts beheren" en vervolgens op "Accounts toevoegen".

Ten slotte heb je een Microsoft-account nodig om betaalde applicaties te downloaden uit de Windows Store. Heb je een applicatie gekocht, dan kan je deze zonder meerkost gebruiken op alle Windows 8-machines waar je met dezelfde account op inlogt.

Of toch maar lokaal?
Een Microsoft-account biedt dus zeker voordelen wanneer je met Windows 8 aan de slag gaat. Maar misschien vind je het toch niet zo’n fijn idee dat jouw gegevens worden opgeslagen op de servers van Microsoft. Het bedrijf benadrukt wel dat het de privacy van haar gebruikers respecteert en alle gegevens zeer goed beveiligt. Er is ons ook nog geen geval bekend van bij Microsoft gelekte persoonsgegevens. Wanneer je het toch niet vertrouwd, kan je ook gewoon in Windows 8 inloggen met een lokaal account. Omschakelen doe je bij "Pc-instellingen" onder het kopje "Gebruikers".

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business