Nieuws

Startknop Windows 8 verwijderen was juiste beslissing

Tenzij je Windows afzweert is de tijd gekomen om je erover te zetten: de startknop is weg en dat is een goede zaak.

Windows 8 wordt al wel eens verguisd door het ontbreken van een startknop. Dan volgt er onvermijdelijk ook gefulmineer over hoe onintuïtief taken worden die vroeger een tweede natuur waren. Veel mensen zullen dus treuren om de verdwenen startknop en zouden liever niet de Windows 8-stijl hebben (laat ons ‘m Metro noemen).


Startknop Windows 8 verwijderen was juiste beslissing

ZDNet-medewerker Mary Jo Foley vraagt zich af of gewone gebruikers de startknop wel zullen missen. Het is al helemaal niet zeker dat deze mensen de moeite willen doen om een nagemaakte startknop van een derde partij te installeren.

[related_article id=”161452″]

Wat het startmenu deed –en wat het heel goed deed- was toegang verschaffen tot een scala aan verschillende functies binnen Windows, of dat nu was om de registerbewerker tevoorschijn te halen of om via een snelkoppeling een programma openen.

Maar die handelingen houden helemaal geen steek op een tabletcomputer. Denk er maar eens over na: laat ons eens voorstellen dat Windows 8 een startknop heeft in de desktopomgeving. Elke keer je iets wil vinden via start, moet je naar de dektopweergave, het startmenu openen en de naam van de toepassing tikken in het zoekvak. Daarna moet je het juist resultaat selecteren van een dialoogvenster.

En dan gaan we ervan uit dat je een toestel met toetsenbord gebruikt. Met enkel een aanraakscherm zou je het virtuele toetsenbord moeten openen, wat het zoekvak dan weer uit het zicht duwt.

Beeld je nu in dat je hetzelfde doet in de Metro-omgeving van Windows 8. Je kan een veegbeweging maken van de rechterkant van het scherm, het zoek-icoon aanklikken en beginnen typen. De resultaten verschijnen meteen in het hoofddisplay.

De bonus van het zoekicoon is dat het voorspellende resultaten oplevert. Als je Notepad snel wil openen en je tikt ‘N-O’, dan zal het overeenkomstige apps tonen, of die nu op de desktop staan of in de Metro-omgeving.

De zoekfunctie geeft ook resultaten voor instellingen en bestanden. Deze verschijnen niet mee in het hoofddisplay en houden zo de zaken vrij vanzelfsprekend.

Een ander voordeel is dat als de zoekopdracht geen juist resultaat kan weergeven, je op het Chrome-icoon kan klikken onder het zoekicoon. Daar krijg je meteen een internetzoekmogelijkheid voor de term die je al ingetikt had. Je zal in staat zijn het internet af te dreggen zonder een browser te moeten openen.

Stop met tegenstribbelen

De manier waarop we omgaan met platforms verandert en daar doet niet enkel Microsoft aan mee. Blackberry OS 10 is dan wel een heel ander beestje, het heeft een soortgelijke filosofie met de nadruk op het niet hoeven switchen tissen applicaties om een taak uit te voeren. Programma’s niet moeten opstarten en afsluiten is het uiteindelijke doel.

Dus terwijl het verwijderen van het startmenu mensen in het begin kan desoriënteren, zullen mensen al snel ontdekken dat Metro even krachtig is. En dat menu, dat was gewoon niet aangepast aan de nieuwe wereldorde van de besturingssystemen.

Ik gebruik al acht weken een Windows 8-tablet met een Bluetooth-toetsenbord en een muis als mijn dagelijkse computer. Er is niets dat ik moet doen dat ingewikkelder is met Windows 8 dan met Windows 7. En er is veel dat makkelijker is.


Startknop Windows 8 verwijderen was juiste beslissing

Daarmee wil ik niet zeggen dat ik helemaal verslingerd ben van alle veranderingen die Windows 8 inleidt. Ik ben niet al te happig op het gebrek aan plugin-ondersteuning voor browsers in Metro. Het is bijvoorbeeld onhandig om Chrome op de desktop te moeten openen voor videodiensten die Silverlight gebruiken. Want dat kan niet in Metro.

Voeg daar nog aan toe dat Microsoft ontwikkelaars niet heft uitgerust met de API’s nodig voor een browser voor tablets met Windows RT en het plaatje ziet er nog slechter uit. Maar dit nadeel zal allicht niet al te lang blijven.

Er zijn mensen die geloven dat de user interface dommer is gemaakt in Metro-modus. Als je de instellingen bekijkt, zie je in Metro immers maar een afkooksel van de instellingen die je op de desktop kan wijzigen. En dat klopt, maar voor bepaalde handelingen zoals de audio-instellingen aanpassen, hoef je niet naar de desktopmodus.

In de plaats kan je het zoek-icoon gebruiken om woorden als ‘audio’ in te tikken waarna een hele hoop zoekresultaten opduikt. Zoeken is de nieuwe start, net zoals dat het geval is op het internet.

Og je er nu van houdt of niet. De Windows 8-interface Metro is hier en blijft hier. Microsoft heeft Windows 8, Windows Phone 8, Outlook en SkyDrive rond de aanraakvriendelijke interface Metro gebouwd. En daar gaan ze niet van afstappen.

Er zijn dingen waar je met recht en reden over mag klagen bij Windows 8. Maar het ontbreken van een startknop is daar geen van.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business