Nieuws

Windows 8 aanpassen aan persoonlijke smaak

Je kan aan Windows 8 een persoonlijke toets geven. We leren je hoe je kleuren en achtergronden wijzigt en hoe je Windows 8 verder naar je hand zet.

Afbeelding vergrendelingsscherm

Wanneer je Windows 8 opstart, krijg je het zogenaamde vergrendelingsscherm te zien. Dat ken je misschien al van bij smartphones, maar bij pc’s is het nieuw. Waarom zou je hier geen afbeelding zetten van iets leuk? Standaard staat hier een foto van een landschap met een futuristische toren, maar Windows kan hier ook een piano, een zeedier of een rijdende trein weergeven. Ga naar ‘Instellingen’ door in de Windows 8 UI-interface met het muispijltje naar rechtsboven in beeld te gaan. Daarna kies je ‘PC-instellingen wijzigen’, ‘Persoonlijke instellingen’ en dan ‘Vergrendelingsscherm’. Hier worden alle mogelijkheden netjes opgesomd.


 

[related_article id=”161452″]

Apps voor vergrendelingsscherm

Het vergrendelingsscherm is meer dan een screensaver. Je kunt er naast je batterijleven en de datum ook nuttige informatie tonen, zoals het aantal ongelezen e-mails, het weerbericht of afspraken voor die dag. Dat geldt trouwens niet alleen voor de apps die Windows 8 meegeleverd, maar ook voor externe toepassingen. Je kunt dus een Twitter-client hier tweets laten tonen.


 

Kleur en achtergrond startscherm

Al meteen na de installatie vraagt Windows 8 je om een basiskleur te kiezen. Op basis daarvan ziet je Windows 8 UI-interface er anders uit en krijgt hij een andere tekening mee. Nu kun je in dezelfde instellingen bij ‘Startscherm’ altijd voor een andere kleur en een andere achtergrondtekening of ‘tattoo’ kiezen. Die gaan van heel sobere vormen tot drukke artistieke kunstwerkjes.


 

Tegels aanpassen

Je zult al wel gemerkt hebben dat sommige tegels in de Metro-interface twee keer zo breed zijn als andere. Ga je niet akkoord met de groottes die Windows 8 voorstelt, dan kun je ze altijd nog zelf aanpassen. Klik gewoon met de rechtermuisknop op de tegel, en er verschijnen een aantal opties. Met de ‘Kleiner’- of ‘Groter’-knop pas je het formaat aan van de tegels. Je kunt hier ook tegels losmaken van het menu, apps verwijderen of de Live-updates uitschakelen. Je kunt de tegels ook gewoon van plaats veranderen door ze te verslepen. Zoom uit met Ctrl en het muiswieltje, en het is mogelijk om hele groepen tegels te verplaatsen.


 

Accountafbeelding

In Windows 8 vind je op het loginscherm de gebruikersafbeelding, en ook in de Windows 8 UI-interface staat hij rechtsboven te pronken. Waarom zou je hier dan geen mooie foto voorzien? Duik opnieuw in de ‘Persoonlijke instellingen’, maar kies nu het tabblad ‘Accountafbeelding’. Je kunt dan ofwel een foto laten nemen met de ingebouwde webcam van je computer of een afbeelding kiezen uit een map op je computer.

Standaardapps aanpassen

Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft bevat een aantal apps in een nieuwe stijl, die je kunt aanpassen aan je eigen noden en interesses. Vier apps zijn daarvoor erg geschikt: Nieuws, Financieel, Sport en Weer. Zoals met de meeste Windows 8-apps moet je gewoon met de rechtermuisknop op het scherm van de toepassing zelf. Je kunt dan kiezen om bepaald content op het startscherm te tonen in plaats van de algemene app. Bij Sport kun je zo bijvoorbeeld een versie tonen speciaal van jouw favoriete team.


 

Meldingen

Wanneer een app of Windows 8 iets te melden heeft, verschijnt dat rechtsboven in beeld. Je krijgt bijvoorbeeld een melding wanneer een toepassing met succes geïnstalleerd is of wanneer je een instant meesage ontvangen heeft. Je kunt zelf aangeven welke meldingen je al dan niet wilt te zien krijgen. We begeven ons voor de zoveelste keer naar ‘PC-instellingen wijzigen’ en kiezen daar ‘Meldingen’. Meldingen zijn hier makkelijk in en uit te schakelen, net als het bijhorende geluidje.


Bureaubladachtergrond

Een heel groot deel van de vertrouwde bureaubladinstellingen uit Windows 7, zijn gewoon terug te vinden in de bureabladmodus in Windows 8. Je kunt ook hier dus de achtergrondkleur, de geluiden of de screensaver aanpassen. Of je kunt opteren voor een thema. Een aantal daarvan worden via RSS live geüpdatet. Nieuw is dat je thema kan gesynchroniseerd worden met eender welke Windows 8-pc waarop je je aanmeldt.


 

Taakbalkopties

In tegenstelling tot Windows 7 is er in het nieuwe besturingssysteem geen Aero meer te vinden. Ook de taakbalk ziet er dus wat platter uit, maar gelukkig kun je hem voor de rest nog behoorlijk finetunen. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Eigenschappen. Hier vind je bijna alle opties die ook al in Windows 7. Je kunt onder andere de taakbalk van plaats veranderen of hem automatisch laten verbergen. Het is daarnaast ook mogelijk om werkbalken aan de taakbalk toe te voegen, waaronder de optie ‘Bureaublad’. Dat laatste is vooral interessant voor iedereen die niet kan leven zonder de startknop. Deze werkbalk dient een beetje als vervanging en geeft toegang tot de pictogrammen op het bureaublad, de Bibliotheken, Mijn Computer, het Configuratiescherm en meer.


 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business