Nieuws

SlimPort en Miracast: media streamen met je Nexus 4

Smartphones en tablets beginnen steeds krachtiger te worden, en mensen die een filmpje kijken op hun mobiele apparaat zijn al lang geen uitzondering meer. Steeds populairder wordt ook het streamen tussen smartphone of tablet en het televisietoestel.

De recent aangekondigde LG Nexus 4 ondersteunt twee relatief nieuwe standaarden die dit mogelijk maken. SlimPort is daar waarschijnlijk de meest onbekende van, maar ook Miracast is bij het grote publiek (nog) niet bekend. Reden genoeg om even een blik te werpen op deze twee functies.

Miracast
Miracast is een nieuwe standaard die je toelaat om, met amper vertraging, draadloos beelden tussen twee toestellen te versturen. Deze nieuwe draadloze techniek is niet merkafhankelijk, maar moet uiteraard wel door beide toestellen ondersteund worden. Het weergeven van beelden gaat via een zogenaamde wifi-direct-verbinding. De apparaten hoeven daarom niet op hetzelfde netwerk te zitten.

[related_article id=”152275″]

Een aantal (Android-)fabrikanten maken al gebruik van Miracast, maar vanaf Android 4.2 zal het standaard ingebakken zitten. Dat houdt in dat  veel nieuwe Androidtoestellen in de toekomst deze nieuwe manier van draadloos beelden delen zullen gaan ondersteunen.

SlimPort
Wat betreft oplossingen via kabel waren er tot nu toe twee mogelijkheden bij Androidapparaten. De meest voor de hand liggende is HDMI, maar er is ook zoiets als Mobile High-Definition Link.

Mobile High-Definition Link is een hybride oplossing: de fabrikant hoeft geen extra poort toe te voegen. MHL werkt via de USB-aansluiting, die op alle Androidtoestellen toch al aanwezig is. Wanneer je een film op je televisie wil kijken, sluit je een MHL-adapter aan. Die kan je verbinden met een HDMI-kabel en een USB-oplader. Overigens zijn er ook een aantal tv"s en monitors die een ingebouwde MHL-poort hebben. Je kan je smartphone dan rechtstreeks aansluiten op het scherm en haalt daar meteen ook de nodige stroom vandaan.

De zogenaamde SlimPort biedt een alternatief voor MHL. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de USB-aansluiting, en hoeft geen extra poort in de smartphone of tablet te worden voorzien. SlimPort ondersteunt echter een aantal verschillende manieren van output. Je kan bijvoorbeeld verbinden via HDMI, DVI, VGA en DisplayPort. Die laatste aansluiting is de nieuwste in het rijtje, en wordt in steeds meer monitors en televisietoestellen ingebouwd. 


Het grote voordeel van het gebruik van een SlimPort in combinatie met een DisplayPort-aansluiting, is dat de monitor of televisie zorgt voor de stroom van de smartphone. Wanneer er een andere aansluiting wordt gebruikt in combinatie met de SlimPort-aansluiting, zal je net als bij MHL een externe lader moeten gebruiken bij lang gebruik.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business