Nieuws

Eerste indrukken iPad mini en iPad 4

Wel het is weer zover: een nieuwe dag, nieuwe producten van Apple. Deze keer kregen we een geüpdatete iPad (vierde generatie) en een nieuwe miniatuur-iPad met de toepasselijke naam iPad mini. Zoals gewoonlijk, kreeg ik ze in mijn handen om te zien wat ze waard zijn. Ik ben een hevige iPadgebruiker sinds de iPad 2 en daarmee bedoel ik dat ik de iPad gebruik voor 70 procent van de dagen na de aanschaf. Wat is er zo geweldig aan deze nieuwste versies? Welke is de beste als je moet kiezen? En wat is de betekenis van het leven?

Dit verhaal start met een trip naar de elektronicawinkel om halftien ’s avonds op zaterdag om eender welk model te kopen dat ze in huis hebben. Opvallend genoeg waren er enkel modellen met 64 gigabyte beschikbaar, dus dat is waar ik de winkel mee uitstapte. Voor het plezier van al wie geïnteresseerd is, is hier de uitpakvideo van de twee.


Bij de release van de derde generatie iPad, jouwde ik Apple uit omdat ze geen 128GB-model maakten waarmee grote bestanden bekeken konden worden die gebruik maken van het retinascherm. Dingen zoals films in hoge resolutie en hogekwaliteitsgames. Maar met enkel 64GB-modellen die in het winkelrek waren achtergebleven, geeft dat een inzicht in de redenen waarom Apple geen 128GB-toestellen maakt. Maar als dat gebeurt, dan zijn ze allicht ‘wonderlijk’, ‘spectaculair’ en ‘uitmuntend’ of een van de andere buzzwords die Apple in zijn keynotes gebruikt.

[related_article id=”158256″]

Maar goed, na het uitpakken startte ik met de iPad Mini, een opwindend vooruitzicht, want ik zag wel wat in het idee van een kleinere iPad. Bij het eerste gebruik al merkte ik de mindere kwaliteit van het scherm. Ik vond de overgang van de iPad 2 naar de iPad 3 een wonder, maar een overstap van de iPad 3 naar de iPad Mini is nog spectaculairder (lees: monsterlijker) ervaring. Nu bijna elk Apple-toestel een retinascherm heeft, voelt de achteruitgang van de iPad Mini meteen aan als een halfslachtige, onoprechte en inhalige poging van Apple.

Dat gezegd zijnde, de omvang van de iPad voelt beter aan en is minder onhandig dan zijn grotere evenknie. Maar dat effect is maar van korte duur. Bovendien kan ik de plaatsing van de luidsprekers wel smaken, zo recht in het midden onderaan, een locatie waar ik mijn hand nooit zet en waardoor ik dus ook het geluid niet blokkeer. Iemand die dit ding in zijn broekzak krijgt, kan het toestel misschien draagbaarder vinden dan de iPad, maar dat is zowat alles.

Gekrompen iPad 2

Op de keper beschouwd is de iPad mini niets meer dan een gekrompen iPad 2 en ondanks zijn nieuwe release voelt het toestel nu al verouderd, gadgetachtig en meer gericht op het plezieren van Apples inkomstenstroom dan zijn gebruikers. Het is bijna alsof Apple zei: ‘hey, we hebben al deze oude onderdelen van de iPad 2 en die moeten gebruikt worden. Dus laat ons ze in iets kleiner zetten en met wat Apple-achtig jargon op de proppen komen om mensen te overtuigen dat ze er een nodig hebben!” Boem, onberispelijke rommel!

Versta me niet verkeerd: het idee van een iPad mini is goed en heeft voeldoende potentieel, maar het is de uitvoering in de huidige vorm die compleet doel mist: geen retinascherm, een oude processor, geen echt verbeterde draagbaarheid en mogelijk een nachtmerrie voor ontwikkelaars die ondersteuning van het toestel moeten overwegen. Als je nooit een iPad hebt gehad, is het een verdedigbare optie. Zo lang je geen enkel ander Appletoestel bekijkt.

Geweldige iPad 4

Dit alles staat in schril contrast met de vierde generatie iPad die even geweldig is als de iPad van de derde generatie. Maar tenzij je nog een iPad 1 of een iPad 2 hebt, is het de upgrade niet waard. De vierde generatie heeft Apples nieuwe A6X-processor, die tot dubbel zo snel moet zijn als de A5x (die ook in de derde generatie iPad zit). Jammer genoeg lijkt het typische gebruik van de iPad die claim niet te ondersteunen, maar benchmarks tonen wel het potentieel aan.

Ik kan je zeggen dat apps sneller openen en er is een verbetering in webbrowsen, maar de snelheid ligt niet hoog genoeg om een upgrade van de derde generatie iPad te verdedigen. Helemaal niet. Dat kan veranderen als ontwikkelaars apps gaan maken die de A6X-porcessor vereisen. Deze iPad is zodanig een verlenging van de iPad 3 dat je even goed een review van dat toestel kan lezen. Mijn gevoelens zijn zowat onveranderd. Dat gezegd zijnde, ik ben nog steeds verbouwereerd over wat er onder de motorkap van de iPad Mini zit. Dat betekent dat ontwikkelaars nog steeds rekening moeten houden met de iPad 2 in plaats van hem stilaan te vergeten.

Dus kies je voor de iPad mini of voor de iPad van de vierde generatie? Als je er niet om maalt dat je oude hardware krijgt in een nieuwe gadgetachtige vorm, dan is de iPad mini iets voor jou. Als je ook nog nooit een iPad hebt gehad (of een ander Appletoestel met retinascherm), dan weet je niet wat je mist en ben je tevreden met een iPad mini. Wat de iPad van de vierde generatie betreft, die raad ik van harte aan in plaats van de iPad mini en als upgrade voor de iPad 1 en iPad 2. Zoals ik al zei, een upgrade van de iPad 3 heeft geen zin op dit ogenblik. Het is alsof je een sportwagen koopt in een stad waar je hem niet ten volle kan benutten. Dat zal allicht nog wel even zo blijven.

Wat ook je geval mag zijn, als je een iPad mini overweegt, raad ik je aan om te vergelijken en hem in de winkel goed te testen naast andere toestellen. Ik denk dat de iPad een goede keuze kan zijn voor bepaalde mensen, maar ik ben te verwend door de iPad 3 en vind de iPad mini gewoon de naam iPad niet waard. Wat Apple zelf ook op zijn site zegt. Het toestel is ook zijn geld niet waard.

Niet dat ik op dezelfde nagel wil blijven kloppen, maar laat me hiermee afsluiten: ik huiver van de gedachte dat de volgende iPad mini wel goed wordt. Je weet wel, dat hji de iPad is die deze eigenlijk al had moeten zijn. Maar dan zullen ze wel met typische Apple-marketingpraat komen aanzetten waardoor het lijkt dat een retinascherm enkel na magie mogelijk was, ondanks het feit dat de technologie al in allerlei andere toestellen bestaat, zowel groter (MacBook Pro en iPad) als kleiner (iPhone en iPod Touch). Ik hou van mijn iPad, iOS en ik hou van de vormen van Apples hardware. Er is echter ook genoeg dat ik verafschuw aan Apple als bedrijf en de iPad mini voelt aan als een geldgraaiend excuus dat iedereen met enige interesse moet doorzien en vermijden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business