Nieuws

Kennismachine WolframAlpha is Supergoogle

Voor zoekopdrachten is het op internet al Google wat de klok slaat. WolframAlpha zal bij veel mensen dan ook niet bekend in de oren klinken, maar maakt Google behoorlijk jaloers met zijn zoekmachine. Of zoals WolframAlpha het zelf graag noemt: hun kennismachine.

Slimmerik
Google doet het als zoekmachine behoorlijk goed. Wanneer je op zoek bent naar extra informatie, typ je een aantal woorden in de zoekbalk en krijg je als resultaat een heleboel relevante websites. Een prima manier om bij je doel te komen, maar wanneer je net iets meer wil weten over een bepaald onderwerp, komt WolframAlpha in beeld.

Wat meteen opvalt, is het strakke uiterlijk. Net als bij Google krijg je hier naast een centrale zoekbalk weinig extra’s. Leuk detail: onder de zoekbalk zie je honderden kleine tekeningen die stuk voor stuk een zoekopdracht herbergen. In de zoekbalk kan je aan WolframAlpha alles vragen wat je maar wil, maar dat moet wel in het Engels gebeuren.

Waarom zou je bij bepaalde zoekresultaten voor WolframAlpha kiezen in plaats van een standaard zoekmachine? Omdat het geen webpaginaresultaten geeft, maar concrete gegevens die je direct kan gebruiken. Bij Google klik je op een aantal relevante url’s om meer te leren over het onderwerp, terwijl WolframAlpha dat werk voor jou doet en je meteen een uitgebreide samenvatting voorschotelt.


Achter deze kennismachine zit een krachtige supercomputer die kan inschatten naar wat jij op zoek bent. In feite kan je eender welke vraag stellen die in je opkomt, waarna WolframAlpha gaat analyseren wat je zoekt. Hou er wel rekening mee dat het een Amerikaanse kennismachine is, zijn kennis over echt typisch Vlaamse onderwerpen is dan ook eerder beperkt.

Wie gebruik maakt van Siri op Apple iOS heeft, zonder dat misschien te weten, WolframAlpha al aan het werk gezien. De spraakassistente heeft voor veel vragen een pasklaar antwoord en doet daarvoor onder meer een beroep op Yahoo, Bing, Google en Wikipedia, maar een groot deel van haar kennis komt van WolframAlpha.

Straffe rekenkennis
Waar WolframAlpha nog het meest om bekend staat, is de uitgebreide rekenkracht. Je kan elke mogelijke rekenkundige som invoeren, en WolframAlpha geeft je het resultaat. Google kan sinds kort hetzelfde, maar daar krijg je alleen het resultaat en een beperkt bruikbare grafiek. WolframAlpha geeft je bij moeilijke wiskundige uitkomsten echt de volledige berekening, samen met bijkomende informatie.

Daarnaast kan je met een pro-abonnement ook grafieken en 3D-modellen interactief bekijken. Een pro-account kost je 4,99 dollar per maand.

Handige vergelijkingen
Soms kan het gebeuren dat je een vergelijking moet maken tussen twee of meerdere onderwerpen. Typ in de zoekbalk "Compare" gevolgd door de onderwerpen die je wil vergelijken en je krijgt een lange lijst met twee kolommen, waarin de twee onderwerpen op allerlei vlakken met elkaar vergeleken worden. Bovendien geeft WolframAlpha alles bijzonder gedetailleerd weer, met telkens ook de bron en de ouderdom van de gegevens.

Pure kracht
Er lijkt – behalve voor studenten – weinig reden om geld uit te geven aan WolframAlpha. Tot je de krachtige functie ontdekt om bestanden te uploaden. Grafische tekenaars kunnen hun bestanden online verder analyseren, maar je kan ook een Excel-tabel uploaden – over de hongersnood in bepaalde delen van Afrika bijvoorbeeld – en WolframAlpha de rest laten uitwerken.


In ruil krijg je in dit geval een volledig aanpasbare geografische tekening en een aantal grafieken, die je als verschillende bestandstypes kan downloaden. Een laatste belangrijke extra functie bij een Pro-account, is een volwaardig virtueel toetsenbord met alle mogelijk wiskundige tekens.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business