Nieuws

Eerste robots arriveren bij Foxconn

Foxconn, de elektronicafabrikant die al jaren kritiek krijgt op zijn werkomstandigheden, heeft voor het eerst werknemers vervangen door robots.

Het bedrijf dat onder meer de iPhone en iPad produceert maakte vorig jaar bekend dat het een deel van zijn werkkrachten ging vervangen door robots. Dit omdat het zorgt voor meer efficiëntie en lagere arbeidskosten.

Deze week zijn de eerste robots aangekomen bij Foxconn. De tienduizend machines, nu al ‘Foxbots’ genaamd, zijn een eerste aanzet. Eind dit jaar moet het aantal verdubbelen schrijft Singularity Hub.

Eerste robots arriveren bij Foxconn.

De kost voor zo’n robot ligt tussen de 20.000 dollar en 25.000 dollar, wat volgens Techweb ongeveer drie keer het jaarloon is van een fabrieksarbeider bij Foxconn. Daar tegenover staat wel dat gemechaniseerde arbeiders niet klagen over werkomstandigheden en lange uren monotoom werk.

De kans dat de Foxbots zelfmoord plegen is ook stukken lager dan bij hun menselijke collega’s. Bovendien is de kans op wilde opstanden relatief klein zo lang kunstmatige intelligentie niet ver genoeg gevorderd is.

Foxconn telt momenteel 1,2 miljoen werknemers maar ligt al jaren onder vuur voor erbarmelijke werkomstandigheden. Het regent al jaren klachten over kinderarbeid, slechte acommodatie, het gebruik van giftige stoffen en een laag loon voor zwaar werk. Toen er in 2010 werknemers zelfmoord pleegden kwam er loonsverhoging en werden er netten geplaatst om dit te vermijden. Afgelopen zomer nog vonden er zware opstandien plaats in een Foxconn-fabriek in Shenzhen waardoor de vestiging een dag moest sluiten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business