Nieuws

Nieuwe Intel-familie voor tablets lekt uit

Details over de nieuwste mobiele processorfamilie van Intel lekken uit. Bay Trail-T heeft eigenschappen die concurrent ARM zorgen moet baren.

Het is nog altijd wachten op de komst van Clover Trail, de volgende generatie mobiele Atom-processoren die volgend jaar het hart moeten vormen van de nieuwste Windows 8-tablets en notebooks.

Voor het zover is, lekken gegevens uit over Intel’s Bay Trail-T platform. Deze logische opvolger van Clover Trail heeft een aantal fikse verbeteringen in petto.

Allereerst is Bay Trail-T gebaseerd op het kleinere 22-nanometer procedé, tegenover de 32-nanometer van Clover Trail. Ook maakt de aanstormende generatie de opstap van twee naar vier processorkernen, terwijl het energieverbruik met de helft verkleind zou moeten worden.

Intel heeft hyperthreading voor zijn Atom-processoren laten vallen, een techniek waarbij voor elke fysieke processorkern een virtuele kern wordt toegevoegd voor betere prestaties. Desondanks heeft Bay Trail-T een maximale kloksnelheid van 2,1 GHz. Vergeleken met de 1,5 GHz van Clover Trail is dat een respectabele sprong vooruit.

Bay Trail-T maakt onderdeel uit van het aanstaande Valley View T-platform. Dit is een totaalpakkeet, dat niet alleen een processor en GPU integreert, maar ook aansluitingen voor onder meer usb en wlan bevat en eigen grafische drivers aan boord heeft.  Deze alles-in-één modellen staan in het chipwereldje bekend als System on a Chip (SoC).

De grafische ondersteuning wordt verzorgd door de zevende generatie van de HD 4000-chip, die nu ook al te vinden is in de bestaande generatie Ivy Bridge-processoren. De krachtige GPU, die DirectX 11 ondersteunt, kan resoluties weergeven tot en met 2.560 bij 1.600 pixels en moet de prestaties van de SoC verdrievoudigen.

Andere leuke snufjes zijn de ondersteuning voor 3D-camera’s en usb 3.0, terwijl het batterijleven vergeleken met Clover Trail moet toenemen van 9 naar meer dan 11 uur. Het zou de volgende generatie tablets en notebooks in echte krachtpatsers veranderen die in staat zijn om video te renderen en andere desktoptaken uit te voeren.

Het zou Intel een fikse voorsprong geven op ARM’s Cortex-A15 platform, ware het niet dat de eerste modellen van laatstgenoemde fabrikant al op de markt zijn verschenen. En het nieuwe tabletplatform van Intel is er voorlopig nog lang niet, terwijl fabrikanten van mobiele toestellen nog altijd weglopen met het Britse ARM.

Op CES in het Amerikaanse Las Vegas hopen we meer te horen over de nieuwe chipfamilie van Intel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business