Nieuws

Zet je RAM als schijf in

RAM-geheugen werkt talloze malen sneller dan schijfgeheugen. Die wetenschap heeft RAM Disk slim benut: je kan een stukje van je RAM afsnoepen en dat als een virtueel station inzetten. Voorwaarde is natuurlijk dat je systeem (meer dan) voldoende RAM aan boord heeft.

Een virtueel station dat zich in het RAM-geheugen van je pc bevindt, tekent veel snellere toegangstijden op dan een fysieke harde schijf. Zo’n station kan je dan handig inzetten om data (tijdelijk) zeer snel te kunnen opslaan, bijvoorbeeld bij het werken met een grote database of met applicaties die veel tijdelijke bestanden nodig hebben.

[download_file]

De grootte van zo’n virtueel station – of stations, want het is perfect mogelijk verschillende RAM disks te creëren – hangt af van de hoeveelheid RAM die je ter beschikking hebt. Op 32-bit systemen ligt de bovengrens rond de 3.2 GB, op 64-bit systemen is die nagenoeg onbeperkt.

Het nadeel van een RAM-disk is natuurlijk dat alle daarin opgeslagen data verdwijnt zodra je het programma afsluit of wanneer je je bij Windows afmeldt. Ook daar heeft Softperfect RAM Disk een oplossing voor gevonden. Je kan zo’n disk namelijk aan een ‘schijfimage’ koppelen: voor de disk ontkoppeld wordt, worden alle data automatisch naar dat imagebestand weggeschreven.

Koppel je de volgende keer die image weer aan die RAM Disk, dan vind je alle opgeslagen data weer netjes terug. Het is bovendien mogelijk een frequentie in te stellen waarmee het programma automatisch gewijzigde data naar het imagebestand schrijft.

Je kan bij elke RAM disk zelf de stationsletter kiezen, evenals het bestandssysteem: RAW, dan wel FAT, FAT32 of NTFS. Handig is ook dat je bij het aanmaken van zo’n virtueel station al kan meegeven welke submappen je in die schijf wil zien. Als je dat zo instelt, worden de data op zo’n schijf ook gecomprimeerd. Je kan er tevens voor zorgen dat na een herstart van Windows de RAM disks automatisch weer worden gekoppeld, zodat je er meteen mee aan de slag kan.

We ondervonden wel dat de tool soms problemen had om een ontkoppelde schijf binnen dezelfde sessie weer te koppelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business