Nieuws

Filmstudio’s vragen Google om censuur eigen films

Filmstudio’s bestoken Google met verzoeken om links naar illegale kopieën van hun kaskrakers te censureren. En soms vragen zij daarbij om blokkade van hun eigen producten.

Onder de Digital Millennium Copyright Act (DCMA), een Amerikaanse copyrightwet, hebben auteursrechthouders de bevoegdheid om links te laten verwijderen die verwijzen naar beschermd materiaal.

Google ontvangt als grootste zoekmachine op het internet veruit de meeste van die verzoeken. Het besloot daarom vanaf mei om zijn gebruikers een overzicht te geven, als onderdeel van zijn Transparancy Report.

[related_article id=”158901″]

In de afgelopen maand ging daarbij heel wat mis en de site TorrentFreak zette de grootste blunders op een rijtje. De onbekende organisatie Yes It Is – No Piracy vroeg in naam van filmstudio’s als Sony Pictures en 20th Century Fox om enkele tientallen linkblokaddes.

In enkele gevallen vroeg het om verkooppagina’s op Amazon en de iTunes Store te blokkeren. Ook online recensies, nieuwsartikelen en wikipedia-pagina’s moesten er aan geloven. In een extreem geval vroeg het in naam van BBC Films om een link naar de Facebook-pagina van zijn eigen film Ill Manors te blokkeren.

Het probleem bij veel van dit soort miskleunen is dat de bedrijven hun DCMA-verzoeken uitsturen met hulp van geautomatiseerde filters. Vooral Microsoft is zo in het verleden wel vaker in de mist gegaan.

Maar in dit geval blijkt het om een enkel bedrijf te gaan, dat de verzoeken in naam van filmstudio’s als uitstuurde. De organisatie heeft inmiddels zijn domein al weer opgeheven en het is onduidelijk of het zelfs wel in dienst was van de studio’s toen het de verzoeken uitstuurde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business