Nieuws

Kan VoIP je klassieke telefoonlijn vervangen?

De klassieke telefoonlijn bestaat al meer dan honderd jaar zoals we "m nu kennen. Maar is er geen beter alternatief?

Al sinds de negentiende eeuw worden er gesprekken gevoerd via telefoonlijnen. In de jaren "90 kwam daar een draadloos alternatief van op de markt, eentje dat we inmiddels bijna allemaal gebruiken en kennen als GSM. GSM werd vaak als vervanger van de klassieke bekabelde telefoon genoemd. Maar er is nog een derde speler op de markt: Voice over IP (VoIP).

Voice over IP kennen we bijna allemaal door diensten als Skype en Viber. Het betreft een telefoongesprek – al dan niet naar een telefoonnummer of de digitale variant "een gebruikersnaam" – dat via je internetverbinding wordt gemaakt. De afhandeling gebeurt via de servers van de aanbieder en word daarna afgeleverd bij het juiste toestel – een smartphone, een telefoontoestel of een mobiele telefoon.

Er is ook een tweede vorm van Voice Over IP: bij deze variant krijg je nog steeds een klassiek telefoontoestel waarmee je kan bellen (en vaak ook SMS"en), maar waarbij de communicatie niet via de telefoonlijn maar via een internetverbinding verloopt.

Verder verandert er niks: je kan gewoon een nummer aanvragen en hebt de mogelijkheid om klassieke telefoonnummers op te bellen. Enkel het financiële plaatje verschilt.

Zo zijn er enkele aanbieders, waaronder WeePeeTelecom (het bedrijf achter WeePeeTV). Voice Over IP werkt vaak op prepaidbasis en er zijn (meestal) geen vaste kosten aan verbonden. Verder bel je goedkoper dan bij GSM-aanbieders, en moet je geen lijn huren. Ook Belgacom bood de dienst aan, maar is er mee gestopt.

Kostprijs

Een Voice Over IP-telefoon heb je al voor vijftig euro. Verder moet je een nummer kopen (eenmalige kostprijs, afhankelijk van je aanbieder rond de twintig euro). Daarna betaal je enkel wat je opbelt. Een bekend voorbeeld van een Voice Over IP-telefoon, die ook normale telefoonlijnen kan bedienen, is de Gigaset-reeks van Siemens.

Tarieven om te bellen zijn sterk afhankelijk van de aanbieder waarvoor je kiest, maar meestal liggen die in lijn met wat je zal betalen voor een oproep met een normale telefoonlijn. Vaak is dat een fractie van wat je via een GSM-abonnement of prepaid-tariefplan betaalt. In het geval van WeePeeTelecom ligt dat rond de twee eurocent per minuut naar vaste lijnen. Bel je naar een mobiel toestel, dan ben je maximaal veertien eurocent per minuut kwijt.

Ter vergelijking: bij mobiele operatoren betaal je al gauw het dubbele (28 cent per minuut) of zelfs meer in de piekuren. VoiP is vooral heel voordelig als je maar zelden belt en toch een telefoontoestel in huis wil hebben waarmee je kan bellen.

Installatie

De installatie is zeer simpel. Op onze redactie kregen we een Gigaset C610ip van Siemens. Zelfs zonder handleiding was de installatie zeer vlot – technische kennis is helemaal niet vereist.

Stap 1: uitpakken

In de doos vonden we een ethernetkabel, een telefoonkabel, een draadloze telefoon met dock (om op te laden) en een basisstation. Ook de benodigde batterijen en stroomkabels werden meegeleverd.

Stap 2: installatie

Eerst plaatsten we het basisstation in de buurt van onze router – dat kan ook een Telenet-router zijn of een BBox (2) van Belgacom. Je installeert de ethernetkabel vanaf een ethernetpoort op je router of modem naar het basisstation van de Gigaset. Let op: sommige toestellen kunnen ook met een normale telefoonlijn overweg. Het is daarom belangrijk dat je de juiste kabel in de juiste poort op het basisstation steekt.

Daarna plaatsten we de batterijen in de telefoon en stopten we de stroomkabels in het basisstation en in het oplaaddock van de telefoon. Daarna sloten we het basisstation aan op het lichtnet. Ook de telefoon plaatsten we in het dock dat we ook aansloten op het lichtnet.

Nadat de batterij een half uurtje heeft opgeladen drukten we op het knipperende knopje op de draadloze telefoon en installeerden we de firmware-update. Daarna vulden we de automatische installatiecode in die we van onze VoIP-aanbieder hadden gekregen en configureerde de telefoon zichzelf.

Meer was er niet nodig: vanaf dan konden we bellen (en gebeld worden) via onze internetverbinding, zonder maandelijkse kost of abonnementen. En tot onze verbazing kregen we ook het weerbericht als screensaver te zien.

Conclusie

VoIP is vooral zeer voordelig voor mensen die al een internetverbinding hebben maar toch aan lage tarieven willen bellen. Vooral voor diegenen die amper bellen – slechts enkele (korte) oproepen per week – is VoIP een echte aanrader omdat de vaste kosten van de huur van een telefoonlijn niet betaald hoeven te worden. Met VoIP heb je nog steeds het gemak van een normale telefoon die je mee kan nemen doorheen je huis en waarmee ook je zoon, grootmoeder of vader mee aan de slag kan.

Bel je toch veel – en lang – dan ben je misschien toch goedkoper af bij Telenet of Belgacom voor telefonie. Beide operatoren hebben gratis pakketten waarmee je "s avonds en in het weekend quasi onbeperkt kan bellen naar vaste nummers zonder meerkost.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business