Nieuws

Ada Lovelace gevierd met Google Doodle

Google viert vandaag de verjaardag van de Engelse wiskundige Ada Lovelace. Hoewel ze in de negentiende eeuw leefde, wordt ze vaak beschouwd als de allereerste computerprogrammeur.

Ada Lovelace werd geboren als Augusta Ada Byron, dochter van de poeet Lord Byron, op 10 december 1815. Ze is vooral bekend door haar werk rond de Analytische machine van Charles Babbage (1791 – 1871).

Die machine bestond enkel als ontwerp, maar kan beschouwd worden als de eerste programmeerbare computer. De Analytische machine was geheel mechanisch, en werkte met het decimale systeem.

[related_article id=”158901″]

Babbage’s zoon heeft wel een deel van de computer gebouwd. Het resultaat is te bezichtigen in het Science Museum in Londen. In oktober 2010 werd een wereldwijde actie gestart om, naast een computersimulatie, een volledig werkend exemplaar van de machine te bouwen.

Lovelace heeft de Analytische machine en de wijze van programmeren beschreven, en wordt daarom gezien als de allereerste computerprogrammeur. Ze schreef een algoritme waarmee de machine Bernoulligetallen kon berekenen. In 1979 werd de programmeertaal Ada naar haar vernoemd.

Ter ere van haar 197e verjaardag heeft Google een doodle gemaakt die de geschiedenis van de computer doorloopt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business