Nieuws

Stallman: Ubuntu bevat spyware

De vader van de vrije software is van oordeel dat Ubuntu spyware bevat. Canonical is het daar niet mee eens en verzet zich.

Richard M. Stallman is vooral bekend als de ontwikkelaar van de Gnu General Public License (GPL) en de oprichter van de Free Software Foundation. Maar nu haalt hij uit naar Ubuntu 12.10 omdat het resultaten van Amazon in de standaard zoekmachine verwerkt.

Mark Shuttleworth, oprichter van Ubuntu, had zich eerder al verdedigd door te zeggen dat de zoekfunctie geen advertenties bevat en dat er geen persoonlijke gegevens naar Amazon worden verstuurd. Wel krijg je bij het zoeken naar bepaalde filmtitels zowel de bestanden op je pc als aanbiedingen van Amazon te zien.

Maar volgens Stallman maakt het weinig uit omdat de zoekopdracht zelf uiteindelijk wel bij Amazon terechtkomt. Daarom maakt het niet uit of het het Canonical (het moederbedrijf achter Ubuntu) of Amazon de gegevens krijgt. De optie valt trouwens uit te schakelen, maar staat standaard aan.

Stallman vraagt gebruikers om Ubuntu niet langer aan te raden aan anderen, of zelf te installeren omdat het gebruikers bespioneert.

Bij Canonical doet communitymanager Jono Bacon de uitspraken van Stallman intussen af als FUD (fear, uncertainty and doubt, paniekzaaierij). De openbrongoeroe zou niet alle feiten weergeven. Het doel van de zoekfunctie van Ubuntu is volgens hem om een centrale plaats te zijn om zaken te vinden die relevant zijn.

Privacy
“Natuurlijk is privacy van kritiek belang voor ons. In de acht jaar lange geschiedenis van Ubuntu en Canonical hebben we altijd privacy een hoge prioriteit gegeven doorheen verschillende websites, diensten en de software die het Ubuntu platform en de gemeenschap vormt.”

Tegelijk nuanceert hij dat een volledig vrije broncode die moeilijk te gebruiken is en functies mist die gebruikers willen, moeilijk kan concurreren met gesloten concurrenten zoals Windows. Bovendien gaat vrije software in zo’n systeem geen breed publiek bereiken.

Samenwerken/tegenwerken
Bacon vindt het enigzins kinderachtig dat Stallman dat hij uithaalt naar Ubuntu omdat het niet voldoen aan de specifieke vereisten rond privacy of vrije software, ook al heeft het die software naar zovele gebruikers gebracht.

Zo stelt hij dat hij het ook niet eens is met alles wat de Free Software Foundation doet.  Wel sluit hij af met de boodschap dat de Free Software Foundation en Canonical vooral moeten samenwerken in plaats van elkaar tegen te werken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business