Nieuws

Photoshop CS6: de eerste grote update

Onder het nieuwe Creative Cloud-regime van Adobe krijgt Photoshop CS6 zijn eerste grote update, met veel nadruk op efficiëntie voor fotografen en grafici.

Het is toch even wennen voor Photoshop-gebruikers overal ter wereld. In plaats van elke paar jaar een nieuwe versie zal Adobe zijn bekende fotobewerker voortaan met tussentijdse updates bijwerken.

Sinds april legt Adobe de nadruk namelijk op zijn Creative Cloud, een abonnementsdienst waarmee je Photoshop en alle andere professionele tools voor een maandelijks of jaarlijks bedrag in huis haalt.

[related_article id=”158256″]

Voor de duidelijkheid: Adobe brengt zijn Creative Suite-pakketten nog altijd periodiek uit, maar abonnementshouders van Creative Suite krijgen dus direct toegang tot de laatste nieuwe functies.

“Nieuwe functies zijn vaker wel dan niet afkomstig uit verzoeken van gebruikers”, zegt Adobe-productspecialist Pieter van Helvoirt.

“En als er nieuwe features zijn die vandaag de dag relevant zijn voor die gebruikers, waarom zouden we dan nog wachten om ze in het product te stoppen?” vult hij aan.

Zo is Lightroom sinds de lancering van Creative Cloud aan het abonnement toegevoegd en kreeg Adobe Illustrator enkele exclusieve functies voor abonnees.

Dinsdag is het de beurt aan Photoshop CS6. Voor de mensen die al werken met Creative Cloud of uitkijken naar wat in de volgende Photoshop zal zitten, zetten we op een rijtje wat de belangrijkste nieuwigheden zijn.

Retina omarmd
Mac-gebruikers, toch een flink deel van de Photoshop-clientèle, zullen blij zijn om te horen dat de fotobewerker ondersteuning krijgt voor Apples veelgeprezen Retina-displays (HiDPI). Dat is vooral van belang voor de mensen die een nieuwe Macbook Pro hebben aangeschaft waar dit type display in verwerkt zit.

Echt geheim was deze verbetering niet: Adobe had zijn gebruikers afgelopen augustus al beloofd om ondersteuning toe te voegen voor Photoshop en Illustrator. Omdat de huidige versie van Photoshop nog niet goed kon omgaan met dit type scherm, konden ontwerpen niet worden weergegeven met de hoge resolutie die een Retina-display aan kan. Zowel Creative Cloud-gebruikers als eigenaren van Photoshop/Illustrator CS6 krijgen deze gratis update in huis.

Flexibele filters
Het nut van slimme objecten is in deze update van Photoshop CS6 uitgebreid met ondersteuning voor de filters Vervagen en Vervormen.  Dankzij slimme objecten is het mogelijk om eenvoudig niet-destructieve bewerkingen uit te voeren. Via deze update kun je dus eenvoudig experimenteren met deze belangrijke filters, zonder daarbij je werk te verliezen.

Adobe heeft het Vervagen-filter ook overgebracht naar videobewerking, zodat je een stuk eenvoudiger bepaalde elementen van een clip onscherp kunt maken.

Als dit, dan dat
Een van onze favoriete online geektools is het innovatieve If This Then That (IFTTT), dat populaire webdiensten aan elkaar koppelt om acties uit te voeren die voorheen niet mogelijk waren.

Telkens als je bijvoorbeeld een Instagram-foto maakt, zal IFTTT een kopie opslaan in je Dropbox-map. En als je de profielfoto van je Facebook-pagina vernieuwt, voert IFTTT dit ook automatisch uit voor je Twitter-account.

Het IFTTT-principe wordt nu ook door Photoshop ingelijfd. Batchbewerking bestaat al veel langer in de beeldbewerker, maar dankzij het toevoegen van variabelen, wordt dit process een stuk krachtiger.

Nu kun je bijvoorbeeld instellen dat rechtopstaande en liggende afbeeldingen een watermerk op verschillende posities krijgen, waarna Photoshop voor je kijkt naar de beeldoriëntatie en vervolgens volautomatisch het watermerk op de juiste plaats zet.


Bijsnijden met verstand
Adobe heeft het bijsnijden van afbeeldingen een stuk duidelijker gemaakt, met nieuwe menuopties die je snelle keuzes laat maken op basis van beeldverhouding of specifieke resoluties.
Geen revolutionaire nieuwe functie, maar simpelweg broodnodig voor efficiënt werken.

Van Photoshop-mal naar websitedesign
Veel ontwerpers gebruiken Photoshop om een dummy-website te maken die er professioneel uitziet. Maar als dat werk eenmaal was gedaan, moest het resultaat met de hand worden vertaald naar HTML- en CSS-code.


Adobe heeft nu de mogelijkheid toegevoegd om je harde werk in één keer om te zetten naar CSS-code, zodat je het resultaat direct in de HTML-stylesheet kunt plakken en verder kunt bewerken.

Uiteraard heeft het bedrijf het makkelijk gemaakt om samen te werken met Edge Code, een van de nieuwe tools voor ontwikkelaars die onderdeel uitmaken van de Creative Cloud. Maar je kunt de code ook exporteren naar je eigen favoriete codebewerker voor de laatste verbeteringen.

Fonts onder de arm meenemen
Wie met tekst werkt in Photoshop, weet dat de fonts die in het ene document zijn geladen niet aanwezig hoeven te zijn in het andere. Dat kan vreselijk frustrerend zijn als je verder wilt werken en er achter komt dat je niet over de juiste exemplaren beschikt.

Met de update van Photoshop CS6 komt de mogelijkheid om die fonts binnen de software op te slaan en die in te laden wanneer je met andere documenten gaat werken.

En verder nog…
Naast de hierboven genoemde wijzigingen heeft Adobe ook cloudsynchronisatie toegevoegd aan het gamma, maar dit geldt eigenlijk voor alle producten in de Creative Cloud-suite. We besteden daar wat meer aandacht aan in een apart artikel.

Tenslotte zijn ook enkele nieuwe mogelijkheden toegevoegd aan de bewerking van 3D-objecten van Photoshop, maar dit gedeelte is alleen beschikbaar voor de Extended-versie en veelal bedoeld voor een kleine niche onder de gebruikers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business