Nieuws

Stuur een online kaartje tijdens de feestdagen

Online kaartjes sturen heeft twee voordelen: je hoeft niet aan te schuiven in een overvol postkantoor, en het is ook geen ramp als je er pas op het allerlaatste moment doet. Nu alleen nog het leukste kaartje vinden.

We zetten tien van de leukste e-card websites op een rijtje.

1. Someecards

Someecards is een Engelstalige site die het moet hebben van knorrige, vaak sarcastische kaartjes. De kaarten zijn soms een beetje grof, maar ze hebben het voordeel dat ze nooit klef aanvoelen, zoals dat vaak is met het modale e-kaartje. De kaartjes zijn vrij simpel: een gekleurd vlak met ouderwetse clipart, met daarnaast een grappig tekstje.

[related_article id=”160734″]


Gebruikers kunnen er zelf nieuwe verzinnen, waardoor de keuze gigantisch is. Je kiest er eentje, geeft de e-mailadressen van je bestemmelingen op en voegt eventueel een persoonlijke boodschap toe. Omdat nogal wat van de kaartjes hun humor halen uit de (meestal Amerikaanse) nieuwsfeiten, moet je soms wel even zoeken naar het juiste kaartje.

2. Hallmark

Hallmark ken je als het bedrijf dat de kaartjes in de boekenwinkel levert. Op de website van de kaartjesmaker kan je gratis geanimeerde e-cards versturen. Kies op de bovenbalk voor "E-cards" om ze te vinden. De kaartjes zijn onderverdeeld in een paar dozijn categorieën.


Kies een kaartje, vul je eigen tekst in en stuur ze naar meerdere personen, als je dat wilt. Maak je een account aan op de site, dan kan je een adresboek en verjaardagskalender bijhouden, zodat je nooit meer vergeet kaartjes te sturen. Je kan het echter ook zonder account voor mekaar krijgen.

3. Hipster cards

Deze site verzamelt een vreemd allegaartje van traditionele en niet-traditionele digitale kaartjes. Het belangrijkste criterium lijkt te zijn of de makers het kaartje ‘cool’ vinden of niet. Zo staan er op Hipster Cards nogal wat gekke en ironische kaartjes, maar ook vintage kaarten die lekker zijn gedigitaliseerd. Nogal wat van die kaartjes lijken alsof ze recht uit de jaren ’70 of ’80 zijn geplukt. De site bevat enkele bewegende kaartjes, maar meestal kies je een statisch beeld, waar je dan zelf nog een boodschap aan kan toevoegen.

4. Postcard.fm

Dit moet zowat de simpelste kaartjessite op het net zijn. Upload een foto, upload een mp3, en tik het adres van de bestemmeling in. Je hebt nog nooit zo snel een gepersonaliseerde e-card gestuurd. Een en ander gaat er wel van uit dat je een leuk beeld, zoals een familiefoto, op je computer hebt staan. Ook het favoriete liedje van de bomma, of een ingesproken boodschap zal je zelf moeten voorzien. Is dat allemaal te veel werk, dan zal je bij de volgende site in de lijst langs moeten gaan.

5. Card karma

Card karma  werkt volgens ongeveer hetzelfde principe als Postcard.fm, maar gebruikt het hele web om het je een pak makkelijker te maken. Je kan nog altijd je eigen foto opladen, of je plukt er eentje recht van het web, bijvoorbeeld van je Flickr-account. Je kan ook gewoon kiezen voor een YouTube video, bijvoorbeeld eentje van een schattige puppy of kitten. Keuze genoeg, en dat scoort altijd bij de grootouders.

Vervolgens plak je er je boodschap naast en stuur je je kaartje de wijde wereld in. Heb je geen inspiratie, dan kan je ook altijd even snuisteren in de kaartjes die medegebruikers in elkaar hebben geflanst.

6. flyGreetings

Fly Greetings is een redelijk traditionele kaartjessite, met kaartjes die bestaan uit een enkel beeldje. Kies er eentje, geef je boodschap, je naam en het adres van maximaal vijf bestemmelingen op, en je bent klaar. Op deze site vind je kleurrijke kaartjes voor redelijk wat gelegenheden, zoals ‘Bedankt dat ik iets van je mocht lenen’. Alle boodschappen zijn wel in het Engels.

7. Ecardica

Gewoon een hele grote site nodig met een heleboel kaartjes, dat is Ecardica. De meeste kaartjes op deze site bestaan uit een klein tekenfilmpje, inclusief muziekje en geluidseffecten. Je kan er zelf nog een boodschap aan toevoegen. Mijn grote probleem met deze site is dat hij nogal klef is, en de humor bij momenten een beetje flauw. Maar dat geldt ook voor nogal wat papieren kaartjes in de krantenwinkel, als je ’t mij vraagt. Iemand vindt ze dus hilarisch. De site is uitgebreid, met veel categorieën, en bijvoorbeeld meerdere keuzes voor iets specifieks als je zestiende verjaardag.

8. Groupcard

Op deze site kies je een leuk kaartje dat uit één beeld bestaat. Het aanbod is vrij groot en van een degelijke kwaliteit. Ik vond er redelijk wat best grappig of schattig. Eens gekozen, voeg je er je naam, bericht en eventueel een foto aan toe. Je krijgt ook nog de optie om die boodschap een leuk kleurtje en lettertype mee te geven.


Fijn is dat je aan deze e-cards geschenkbonnen voor online winkels als Amazon en ThinkGeek kan hangen. Let wel op dat je bestemmeling nog wat overhoudt na verzendingskosten. De sites in kwestie zijn namelijk in de VS gebaseerd.

9. Kaartenhuis

Het Nederlandse Kaartenhuis heeft een hele hoop verschillende soorten kaartjes, van statische e-cards en personaliseerbare tijdschriften en kleine filmpjes tot animatiefilmpjes waarin je zelf een foto kan plakken. Vooral die laatste zijn leuk, een beetje zoals die fotoborden op de kermis waar je je hoofd doorsteekt. Je plakt een pasfoto van bijvoorbeeld je bestemmeling in het filmpje, en hij krijgt dan het getekende lichaam van een superheld. Nogal wat van de filmpjes hebben een flauw of ronduit bizar gevoel voor humor. Nog een minpunt: ik vond enkele pijnlijke spelfouten in de geanimeerde boodschappen, die je niet zelf kan aanpassen. Niet voor taalgevoelige bestemmelingen dus.

10. Mijn kaart

Een beetje anders dan een echte e-card site. Via de site van bpost kan je papieren kaartjes versturen. Maar niet voordat je ze eerst helemaal naar je hand hebt gezet. Je skipt bovendien nog altijd de wachtrij bij het postkantoor. Bpost frankeert en adresseert ze namelijk netjes voor jou. Je kan je eigen fotokaart aanmaken en versturen, of je kiest een van de voorziene tekeningen. Het aanbod is divers en van een redelijke kwaliteit, met mooie Nederlandstalige kaartjes. Nog een tip: maak een account aan, dan kosten de kaartjes een pak minder.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business