Nieuws

Vijf businessflops in technologieland

2012 was prachtig, maar sommige bedrijven zaten het afgelopen jaar met schaamrood op de wangen. Als de wereld niet vergaat dan kan het in 2013 voor hen alleen maar beter gaan.

Facebook
De sociale netwerksite heeft één miljard leden maar dat aantal wordt overschaduwd door de waarde van het bedrijf. Facebook ging in mei naar de beurs met een aan 38 dollar per aandeel maar stortte nadien in. Begin november was het voorlopig diepterecord met net geen 18 dollar. Sindsdien schommelt het tussen de 20 en 24 dollar. Als Mark Zuckerberg in 2013 een ‘vind ik niet leuk’-knop ontwikkelt dan zal de Nasdaq hem als eerste krijgen.

RIM / Blackberry
Ooit de grootste naam op de smartphonemarkt, vandaag volgens sommigen een vergane glorie. Reseach In Motion moest eind 2011 vaststellen dat de chipset van zijn nieuwe modellen vertraging opliep waardoor het afgelopen jaar geen nieuwe telefoons kon voorstellen. Het nieuwe besturingssysteem BB10 wordt intussen uitgesteld naar januari 2013.

[related_article id=”158256″]

Kortom: de zakelijke smartphonemaker wil 2012 liefst uit de geschiedenisboeken schrappen. De BlackBerry is nog lang niet dood, maar enkel als RIM zich in 2013 kan heruitvinden en meer kan bieden dan de toestellen die het eigenlijk afgelopen jaar al had moeten uitbrengen.

Yahoo / Scott Thompson
Yahoo ging eind 2011 op zoek naar een nieuwe CEO en vond die bij PayPal. Scott Thompson moest het bedrijf weer op de rails zetten na het ontslag van Carol Bartz, maar kwam enkele maanden later zelf onder vuur na een misverstand over zijn cv.

De commotie was genoeg om Thompson na vijf maanden aan de deur te zetten. Intussen lijkt Yahoo zich wel te herpakken. In juli kon het bedrijf Marissa Mayer, een van de topvrouwen bij Google, binnenhalen en aanstellen als CEO.

HP – Autonomy
HP wil zich meer op software richten en nam in oktober 2011 dataspecialist Autonomy over voor 10,2 miljard dollar. Een dik jaar later maakte Hewlett-Packard bekend dat het 8,8 miljard dollar zou afschrijven omwille van foute voorstellingen rond het bedrijf. Al zegt de voormalig topman van het bedrijf intussen dat HP trucjes met de boekhouding uithaalt om zo veel mogelijk op het dochterbedrijf af te schuiven.

Apple Maps
De koude oorlog tussen Google en Apple maakte een einde aan Google Maps op de iPhone. De versie die Apple ontwikkelde vertoonde echter genoeg fouten om klanten op de kast te jagen.

Kaartenleverancier TomTom waste zijn handen in onschuld en Apple boodt excuses aan bij zijn gebruikers. Het probleem zelf viel nog mee, maar de heisa van gebruikers en de media was genoeg om Tim Cook een excuusbrief te laten schrijven. iOS-topman Scott Forstall wou deze niet ondertekenen mocht elders werk zoeken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business