Nieuws

Canonical presenteert Ubuntu voor smartphones

Voor Canonical is 2013 het jaar dat ze met Ubuntu mobiel gaan. In eerste instantie richten ze zich enkel op de smartphonemarkt.

Canonical, het bedrijf achter het populaire Linux-besturingssysteem Ubuntu, heeft gisteren een mobiele versie van hun OS voorgesteld. De interface is gebaseerd op die van Ubuntu Unity, maar werd volledig geoptimaliseerd voor het aanraakscherm. Het bedrijf voorziet zowel een versie voor instaptoestellen als voor high-end smartphones.


De bediening is gebaseerd op veegbewegingen langs de randen van het scherm om verborgen menu’s op te roepen en te navigeren tussen applicaties. Het is vergelijkbaar met de aanpak in BlackBerry 10 of Windows 8 op tablets, en heeft ook hetzelfde doel: de content zo goed mogelijk tot zijn recht laten komen.

[related_article id=”161563″]

Tegelijk is het meer dan enkel een mobiel besturingssysteem. Wanneer je een Ubuntu smartphone via een dock op een scherm aansluit, kan je een volwaardige desktopinterface vanaf het toestel opstarten. “Dit biedt een volledige Ubuntu-ervaring in je broekzak, voor zowel je telefoon als je desktop, met een consistente look and feel op beide schermen en toegang tot al je content,” schrijft  community manager Jono Bacon op zijn blog.

Ontwikkelaars krijgen de keuze om hun applicaties in native code of HTML5 te schrijven. Bovendien zullen deze apps op alle Ubuntu-platformen kunnen draaien, en moet je als ontwikkelaar maar één applicatie ontwikkelen voor zowel smartphone als desktop.

Ubuntu voor smartphones zal binnenkort tijdens CES aan het publiek getoond worden. Volgens Canonical zouden de eerste toestellen eind 2013 al kunnen verschijnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business