Nieuws

Qualcomm toont nieuwe generatie mobiele chipsets

Chipfabrikant Qualcomm heeft op de Consumer Electronics Show in Las Vegas een nieuwe reeks zeer snelle mobiele chipsets gepresenteerd.

Op de mobiele markt zijn er drie grootheden als het om chipsets gaat: Nvidia, Samsung en Qualcomm. Nvidia heeft gisteren tijdens een persconferentie op de Consumer Electronics Show de Tegra 4-chipset aangekondigd, en vannacht was Qualcomm aan de beurt. De nieuwste versie van de Qualcomm-chipsets zullen de namen Snapdragon 200, Snapdragon 400, Snapdragon 600 en Snapdragon 800 meekrijgen. De laatste twee zijn daarbij de snelste en zullen veelal gebruikt worden in high-end toestellen.

De Snapdragon 200 is gemaakt voor budgetsmartphones, maar levert ook daar een gebalanceerde prestatie. De Snapdragon 400 is weer een stapje hoger, en levert dan ook betere prestaties. Deze chipset zou geschikt zijn voor de mid-range toestellen, waar toch wel het één en ander van verwacht wordt door de consument. Verdere details over de 200- en 400-chipsets zijn nog niet bekend.

[related_article id=”161563″]

De Snapdragon 600 beschikt over vier nieuwe Krait 300-kernen, die geklokt kunnen worden op 1,9 GHz. Deze zouden niet alleen 40 procent beter presteren dan de huidige Snapdragon S4 Pro, maar ook veel energiezuiniger zijn. De Snapdragon 800 is de topprocessor van deze, lijn en zal draaien op vier Krait 400-kernen die, mits goed ingesteld, geklokt kunnen worden op 2,3 GHz. Dat zou de prestaties ten opzichte van de S4 Pro met maar liefst 75 procent moeten verbeteren.

Ook de grafische chip zou een stuk sneller gaan worden. De Adreno 330-chip heeft twee keer zoveel rekenkracht als zijn voorganger, de Adreno 320. Qualcomm meldt ook dat de processoren een ‘smart sense’-techniek gebruiken, waardoor de chipset energiezuinig is zonder dat daar een speciale extra processorkern voor nodig is, zoals bij de Tegra 3 en 4 van Nvidia.

Toptoestellen

De huidige top aan Androidtoestellen maakt gebruik van de Snapdragon S4 Pro-chipset. Het gaat dan bijvoorbeeld om de LG Nexus 4, maar ook de net aangekondigde Sony Xperia Z en de HTC-toptoestellen J Butterfly en DROID DNA. De aankondiging van deze nieuwe Snapdragon-chipsets zou voor veel mensen wel eens een reden kunnen zijn om de aanschaf van een nieuwe smartphone uit te stellen. Tussen de beschikbaarheid van de Xperia Z en de eerste toestellen met de nieuwe Snapdragon-chipsets zouden namelijk maar enkele maanden zitten.

Uiteraard blijft het de vraag of de chipset in ‘het wild’ ook zo goed presteert, en ligt er altijd wel een betere chip of smartphone in het verschiet. Het zal in ieder geval interessant zijn om te zien hoe goed deze nieuwe chipset presteert ten opzichte van de Nvidia Tegra 4 en de verwachte Exynos 5 quadcore-chipset van Samsung.

De nieuwe chipsets van Qualcomm verschijnen midden 2013, en de telefoonbouwers zullen niet veel later volgen met de eerste toestellen die voorzien zijn van een nieuwe Snapdragon-chipset. Met deze nieuwe stap zullen onze smartphones en tablets alleen maar sneller en beter worden, maar ook energiezuiniger, en dat is natuurlijk ook een belangrijke ontwikkeling.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business