Nieuws

Webactivist en RSS-uitvinder pleegt zelfmoord

De zelfmoord van Aaron Swartz, een bekende webactivist, leidt tot ongeloof en verontwaardiging in de technologiegemeenschap.

Afgelopen vrijdag maakte een oom (en tevens de advocaat) van Swartz bekend dat zijn neef zichzelf had opgehangen. De dood van Swartz wordt als een groot verlies ervaren door de internetgemeenschap, omdat hij aan de basis stond van een aanzienlijk aantal belangrijke techprojecten.

Zo was hij al op 14-jarige leeftijd medeverantwoordelijk voor het RSS 1.0-protocol en richtte de website Infogami op die later samensmolt met het bekende webportaal Reddit.  Hij was ook een van de initiatiefnemers van een campagne tegen het Amerikaanse wetsvoorstel voor internetcensuur SOPA/PIPA en was actief bij petitiesite Avaaz.org.

Swartz’s dood wordt betreurd in het online wereldje, maar er is ook veel woede over een rechtszaak die hem tot deze daad zou hebben gedreven.

De 26-jarige duizendpoot werd in 2011 betrapt toen hij miljoenen documenten aan het downloaden was uit JSTOR. Dit is een digitale bibliotheek die tegen betaling wetenschappelijke artikelen beschikbaar stelt aan het publiek.

Kruisvaarder
Swartz, die stond bekend als een voorvechter van openbaarheid van informatie, gebruikte het computernetwerk van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) om op geautomatiseerde wijze zo’n tien procent van de hele bibliotheek te downloaden.

JSTOR besloot uiteindelijk om een aanklacht tegen hem te laten vallen, nadat hij had beloofd om de artikelen niet te zullen distribueren.

Maar dat weerhield het Amerikaanse departement van Justitie er niet van om hem te beschuldigen van crimineel hacken, wat in theorie zou kunnen leiden tot 35 jaar celstraf.

Ook is het niet geheel duidelijk welke rol het MIT heeft gespeeld in de gecompliceerde zaak. Het lijkt erop dat de universiteit het strafrechtelijk onderzoek ondersteunde, al heeft de voorzitter van bestuur nu een intern onderzoek aangekondigd naar de gang van zaken.

Swartz’s familie, die een online rouwregister hebben geopend, wijst in een verklaring met een beschuldigende vinger naar de Amerikaanse autoriteiten.

“Aarons dood is niet alleen een persoonlijke tragedie. Het is het product van een crimineel rechtssysteem vol intimidatie en zichzelf vergalopperende aanklagers.

Beslissingen van verantwoordelijken bij de Amerikaanse procureur-generaal in Massachusetts en bij MIT hebben bijgedragen aan zijn dood.”

Voor het hackerscollectief Anonymous is het duidelijk dat MIT schuld heeft aan Swartz’s zelfmoord. Het hackte twee websites van de universiteit en liet een afscheidsboodschap achter.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business