Amazon wil uitbreiden in Europa. Welke landen het bedrijf op het oog heeft is niet bekend. Toch zou Nederland daar wel eens bij kunnen zitten, gezien eerdere berichten daarover.

In een vraag-en-antwoord-sessie, waarin Amazon de behaalde resultaten over het vierde kwartaal van 2012 heeft besproken, werd duidelijk dat het bedrijf ambities heeft om uit te breiden in Europa. Financieel topman van Amazon Thomas Szkutak zei daarover: “Internationaal gezien zijn er absoluut regio’s waarin we aanzienlijk gaan investeren. China is daar een voorbeeld van. Maar we gaan ook investeren in sommige Europese landen, waaronder nieuwe introducties.” Met dat laatste zinspeelt Szkutak op landen waar het bedrijf nog niet zit.

Nederlandse vestiging

Tijdens het gesprek over de kwartaal- en jaarcijfers werd niet duidelijk om welke nieuwe Europese landen het gaat. Vorig jaar verschenen er diverse berichten in de media dat Amazon in het tweede kwartaal van 2012 al een Nederlandse afdeling van Amazon wilde openen, maar dat is toen niet gebeurd.

70 procent meer e-books verkocht

In het gesprek kwamen uiteraard ook de cijfers over 2012 aan bod. Er was een enorme toename van het verkochte aantal e-books. In 2012 werden er maar liefst 70 procent meer e-books verkocht dan in 2011.

De verkoop van fysieke boeken is tot nog toe elk jaar weer gegroeid. Zo ook in 2012, hoewel die groei met een schamele vijf procent de minste in de historie van het bedrijf was. Er werd niets gezegd over de verkoopcijfers van de Kindle-tablets, waar Amazon naar verluidt goede zaken mee doet.