Nieuws

Gedegen BlackBerry 10 mist vuurwerk

,

BlackBerry doet alles wat het moet doen tijdens de lancering van zijn nieuwe besturingssysteem, maar heeft weinig te bieden dat zijn concurrenten niet al hebben.

Tijdens een lanceringsevenement in New York, dat gelijktijdig in vijf andere wereldsteden werd uitgezonden, kondigde de Canadese telefoonmaker na anderhalf jaar geruchten eindelijk twee toestellen en zijn nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10 aan.

Zoals verwacht toonde het Canadese bedrijf twee toestellen: een klein formaat touchscreentoestel (Z10) met 4,2-display en de Q10, een 3,1-inch model met een fysiek toetsenbord. De toestellen hebben degelijke specificaties voor smartphones in het topsegment, zonder boven het maaiveld uit te steken.

[related_article id=”161563″]

Tijdens de presentatie werd met geen woord gerept over een mogelijke tablet of grotere smartphones voor de nabije toekomst.

Vrijwel direct in de winkel
Groot Brittannië zal al vanaf morgen de Z10 in de winkel gaan verkopen, terwijl in Canada en de Verenigde Arabische Emiraten de verkoop begin februari van start gaat.

BlackBerry noemde geen prijsinformatie tijdens de lancering. Het laat dit over aan lokale telecombedrijven. Het bedrijf wil ook nog niet zeggen wanneeer de toestellen zullen lanceren in België en Nederland.  Proximus (België) en Vodafone (Nederland) zijn officiële partners en zullen in februari prijs en beschikbaarheid bekend maken.

De eerste (kleine) verrassing was dat de fabrikant de naam Research in Motion laat vallen en voortaan als BlackBerry door het leven zal gaan. CEO Thorsten Heins zegt dat het bedrijf ‘een transformatie heeft voltooid’ en benadrukte dat BB10 de toestellen en de nieuwe naam staan voor een radicale stijlbreuk met het verleden.

Tijdens de lancering hamerde het Canadese bedrijf vooral op continuïteit en productiviteit, iets wat het zelf ‘flow’ noemt. BlackBerry trapte daarom af met de BlackBerry Hub, een universele inbox voor alle elektronische communicatie, waaronder sociale netwerken, sms, e-mail en kalenderafspraken.

Je krijgt updates van alle netwerken te zien in één doorlopende lijst en hebt via verborgen panelen directe toegang tot profielinformatie of kalenderafspraken. We zagen de BlackBerry Hub al eerder in actie tijdens een vroege demonstratie en waren destijds onder de indruk.

Een ander belangrijke eigenschap van het nieuwe OS is BlackBerry Peek, waarmee je een draaiende app tijdelijk opzij kunt schuiven om te zien wat er in andere apps gebeurt. Zo kun je, als je een film aan het kijken bent, snel overschakelen naar de Hub om een binnengekomen Facebook-berichtje te bekijken zonder de mediaspeler te hoeven sluiten.

“Met BlackBerry 10 wordt je het middelpunt van je eigen internet der dingen”, zoals Heins het uitdrukte.

Naast de functies die we al eerder hadden gezien, had Heins gelukkig ook enkele verrassingen in petto.

Verrassingen
Zo zal de ingebouwde chatcliënt BlackBerry Messenger voortaan kunnen videobellen. Daar voegt BlackBerry een nieuwe functie aan toe die we niet eerder zagen. Met Screen Share kun je niet alleen een gesprek voeren, maar de gesprekspartner ook je scherm laten zien, zodat je foto’s of documenten kan tonen tijdens de chat.


Een andere nieuwigheid is BlackBerry Remember, waarmee je foto’s, weblinks en andere media in archiefmappen kunt stoppen. Dat komt van pas bij het voorbereiden van een vakantie of een werkproject.

Tenslotte zag BlackBerry Balance er veelbelovend uit. Dit onderdeel van BlackBerry’s Enterprise Server houdt zakelijke en persoonlijke informatie gescheiden, zonder de gebruiker in de weg te zitten.. Zakelijke apps draaien daarbij in een beveiligde omgeving, maar kunnen wel zij aan zij werken met persoonlijke apps.

Gevulde appwinkel
Over apps gesproken: BlackBerry 10 biedt bij zijn geboort direct toegang tot liefst 70.000 apps in de herdoopte BlackBerry World.  Naast publiekstrekkers als Amazon Kindle, WhatsApp, Foursquare hebben ook gamesfabrikanten als Electronic Arts, Gameloft en Disney al spellen toegevoegd. Verassend genoeg maakte ook Skype zijn opwachting en zal ook WhatsApp vanaf het begin te krijgen zijn.

Maar de nadruk ligt toch vooral ook op de zakelijke wereld. Apps als SAP, BMC Software en Linkedin zijn van vitaal belang om afgedwaalde zakenlieden weer geïnteresseerd te krijgen.

Met zijn BlackBerry Hub en appbibliotheek maakt het herboren bedrijf een sterke indruk, maar op andere vlakken was het minder geïnspireerd.

Zo heeft de camera van de Z10 heeft een optie waarbij je razendsnel een aantal foto’s van een object nemen en daarna de beste kandidaat kiezen. Die extra zagen we echter al eerder op de Lumia 920.

Een ingebouwde videobewerker om bewegende collages te maken, wat BlackBerry Story Maker noemt,  was al eerder te krijgen bij de iPhone in de vorm van iMovie. En hoewel BlackBerry massa’s muziek, tv-shows en films belooft in zijn vernieuwde appwinkel, blijft het vaag over hoe dit er in de praktijk uitziet.

Hoewel BlackBerry 10 er uitziet als een robuust besturingssysteem dat productiviteit voorop stelt, heeft het weinig te bieden dat gebruikers van andere smartphoneplatforms zal verleiden om over te stappen.

Hetzelfe geldt voor de toestellen: ze zien er meer dan behoorlijk uit, maar het wow-effect van de Lumia 920, Samsung Galaxy SIII of iPhone 5 blijft uit. 

Adam Leach, hoofdanalist van Ovum, zegt dat de nieuwe BlackBerry’s vooral aantrekkelijk zullen zijn voor bestaande BB-gebruikers. 

“Ovum gelooft dat ondanks het goede ontwerp van het BlackBerry 10-platform, dat zeker aandacht op korte termijn zal krijgen van bestaande gebruikers, het bedrijf zal worstelen om een breder publiek aan te spreken. Op de langere termijn zal het in een nichespeler veranderen op de smartphonemarkt.”, aldus Leach.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business