Nieuws

Microsoft Blue is meer dan alleen een Windows-update

"Blue" is niet alleen de codenaam voor de volgende Windows-versie. Het is ook de codenaam voor updates van Windows Phone, Windows Server en Windows Services.

Het is al even bekend dat Microsofts Windows-team werkt aan een eerste grote update voor Windows 8 onder de codenaam “Blue”. Die zou in de zomer of de herfst moeten uitkomen. Een erg betrouwbare tipgever van mij heeft nu echter laten weten dat “Blue” over meer dan alleen Windows gaat.

“Blue” is ook de naam waarmee Microsoft verwijst naar substantiële updates voor Windows Phone, Windows Services (SkyDrive, Hotmail, etc.) en Windows Server. Met andere woorden, “Blue” is een golf van productvernieuwingen die min of meer rond dezelfde tijd moeten uitkomen.

[related_article id=”161452″]

Voor die “Blue”-updates op de markt komen, zullen er nog kleine aanpassingen, firmware updates en nieuwe features toegevoegd worden aan de verschillende producten. Windows Phone heeft bijvoorbeeld al een kleine update gekregen onder de naam Portico.

“Blue” staat voor een grote verandering in de manier waarop Microsoft haar software en diensten bouwt en op de markt zet. Producten als Windows, Windows Live en Windows Server waren er op gericht om elke twee tot drie jaar een grote update af te leveren. Microsoft wil nu overstappen naar jaarlijkse updates.

Deze verandering is vooral voor Windows erg verreikend. Nu wordt om de zoveel jaar een nieuwe RTM-versie van Windows uitgebracht. Vervolgens duurt het enkele maanden voor die volledig is getest, en OEM’s ze op hun nieuwe hardware aanbieden. Microsoft wil “Blue” veel sneller bij de gebruiker brengen, mogelijk via de Windows Store.

Er is nog niets bekend over specifieke nieuwe features die “Blue” zal brengen voor de verschillende producten. Maar verbeteringen aan de gebruikservaring, nieuwe onderdelen voor ontwikkelaars, en nieuwe versies van geïntegreerde apps (Internet Explorer, Mail, Calendar, Bing) zullen hoogstwaarschijnlijk deel uitmaken van de vernieuwingen.

“Blue” zal volgens mijn bron ook enkele updates op het niveau van de kernel en drivers met zich meebrengen. Dat zou batterijleven en de algemene prestaties ten goede moeten komen. Achterwaartse compatibiliteit met Windows 8 en Windows Phone 8 blijft wel prioriteit.

Ik post zelden geruchten op basis van één bron, maar over deze ben ik heel zeker.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business