Nieuws

Cloud verandert rol van de CIO

De overstap naar de cloud neemt veel IT-zorgen uit handen van de CIO. Maar wat gebeurt er met hun job als de belangrijkste taken wegvallen?

Netwerkleverancier Brocade liet een onderzoek uitvoeren bij 100 CIO’s in Europa en het Midden-Oosten. Daaruit blijkt dat de helft van de respondenten een toename van het cloudgebruik verwacht. Daarnaast zullen bedrijfsonderdelen zelf hun IT-inkoopprocessen beheren. Zaken die vroeger bij de CIO terecht kwamen.

De cloud wordt doorgaans voorgesteld als een manier om goedkoper een IT-infrastructuur op te bouwen. Die moet flexibel, up-to-date en quasi zorgeloos beschikbaar zijn. Toch is driekwart van de ondervraagden bang dat de SLA’s onvoldoende zijn. Zo vrezen sommigen dat ze niet het juiste datavolume en de vereisten bandbreedte kunnen voorspellen.

Maar wat met de eigen job? De technologie maakt een groot deel van de huidige CIO-functies overbodig. Al wil dat niet zeggen dat hun job ook verdwijnt. Een vijfde van de respondenten geeft aan te weten dat hun rol overbodig wordt, maar dat is een evolutie in de komende tien jaar waarbij de CIO een bredere functie krijgt. Zo ziet één op drie zijn job eerder als iemand die de strategische discussie ondersteunt.

De meeste respondenten gaan er van uit dat hun jobinhoud evolueert naar het opleggen van interne regels, technologie binnen het bedrijf verspreiden en het overleggen met infrastructuurpartners. Twee derde van de CIO’s die Brocade ondervroeg ziet zijn rol samengaan met die van de COO.

De CIO zoals we hem of haar vandaag kennen zal dus niet verdwijnen, maar de taken zullen wel grondig veranderen van iemand die alles beheert naar iemand die meedenkt over de richting die een bedrijf op technologisch vlak uitgaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business