Nieuws

Apple verliest handelsmerk iPhone in Brazilië

Braziliaanse regelgevers hebben de aanvraag van het handelsmerk iPhone aan Apple geweigerd, ten voordele van een lokale elektronicafabrikant.

Het Braziliaanse Institute of Industrial Property (INPI) heeft de aanvraag van Apple om het handelsmerk iPhone vast te leggen afgekeurd. Dat heeft INPI officieel bekend gemaakt.

Apple vroeg in Brazilië exclusieve rechten aan op de naam iPhone in 2007, toen de eerste iPhone van het bedrijf gelanceerd werd in Latijns Amerika. De Braziliaanse fabrikant Gradiente had echter in 2000 het handelsmerk al aangevraagd. Deze werd toegekend aan het bedrijf in 2008.

[related_article id=”158256″]

Het gevolg van het feit dat Apple niet de exclusieve rechten heeft op de naam iPhone, is dat Gradiente Apple kan aanklagen wanneer Apple de naam alsnog gebruikt. Het is voor Apple niet verboden om de naam iPhone te blijven gebruiken, maar het bedrijf loopt dan wel het risico op een hoge boete.

Apple had INPI gevraagd om het handelsmerk van Gradiente af te pakken, omdat het bedrijf de naam iPhone vijf jaar lang niet had gebruikt. Gradiente verraste eind 2012 echter door een iPhone uit te brengen met Android erop. Daardoor is de redenering van Apple nu in het water gevallen. Apple gaat in hoger beroep tegen de beslissing van INPI.

Het bedrijf verloor eind 2012 al een vergelijkbare rechtszaak van het Mexicaanse bedrijf iFone. Daarbij ging het eveneens om het mogen voeren van de naam iPhone.

applebraziliegradientehandelsmerkiphonejuridischmerknaamnieuwspatentsmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals