Nieuws

Broncode Photoshop 1.0 gaat naar het museum

Het Computer History Museum stelt de broncode van Photoshop 1.0 tentoon, zodat programmeurs en fans het antieke programma van binnen kunnen bewonderen.

Het museum zette de broncode afgelopen donderdag online, nadat het eerder de oorspronkelijke versie van Apple’s MacPaint beschikbaar maakte.

Photoshop 1.0 voor Mac werd in 1990 geschreven door de broers Thomas en John Knoll. Het was geschreven in de programmeertaal Pasal en bevatte 128.000 regels code. Als het eenmaal was omgezet, was de beroemde fotobewerker klein genoeg om op een floppydisk te passen.

De oorspronkelijke ontwikkelaars begonnen in de jaren tachtig te werken aan het uiteindelijke Photoshop, dat toen nog de naam Display droeg. Het eerste commerciële succes kwam toen het bedrijf BarneyScan de software onder licentie nam en het de naam BarneyScan XP meegaf. Adobe Systems nam het in 1989 over en bracht in 1990 Photoshop 1.0.1 op de markt.


Bron: Creative Bits/Computer History Museum

Photoshop 1.0 was een heel ander beestje dan de alleskunner die we vandaag de dag kennen. De meeste computerdisplays konden alleen zwarte en witte pixels herkennen; zelfs grijs behoorde nog niet tot de mogelijkheden. Omdat fotobewerking bovendien zoveel eist van de processor waren de mogelijkheden van de eerste versie nogal beperkt.

Naast de broncode heeft het Computer History Museum ook de gebruikershandleiding en hulpgidsen beschikbaar gemaakt. Wie toegang wil tot deze informatie zal wel eerst akkoord moeten gaan met een licentieovereenkomst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business