Nieuws

Samsung Android is beter dan Google Android

Collega James Kendrick verkiest Samsungs aangepaste versie van Android boven standaard Jelly Bean. Waarom? Het draait allemaal om de gebruikservaring.

Google heeft fabrikanten vrij spel gegeven om Android naar eigen goeddunken aan te passen, en dat heeft gezorgd voor een erg gefragmenteerd platform. Nieuwe Android-toestellen draaien vaak nog op oude versies van het besturingssysteem, en de gebruikservaring varieert sterk afhankelijk van de aanpassingen door de fabrikant.

Samsung werd in de begindagen van Android vaak vervloekt voor haar opgeblazen aanpassingen. De TouchWiz-interface was niet zo goed als standaard Android, en het was vaak erg traag.

[related_article id=”158901″]

Dat is verleden tijd nu Samsung haar “eigen versie” van Android heeft ontwikkeld tot een degelijk besturingssysteem met een prima gebruikservaring. Naar mijn mening is de laatste versie van Samsung Android, die draait op de Galaxy Note 2 en Galaxy S3, op dit moment beter dan Googles standaard Jelly Bean.

De TouchWiz-launcher is nog steeds de ruggengraat van Samsungs Androidversie, maar hij is beter ontworpen en presteert beter dan de TouchWiz van weleer. Voeg daar nog de verschillende kleine functionaliteiten aan toe die Samsung heeft ingebouwd, en je hebt een uitstekend mobiel platform.

De verbeteringen die Samsung aan haar eigen versie van Android heeft toegevoegd, kunnen opgedeeld worden in een aantal sleutelgebieden. Enkele functionaliteiten maken gebruik van de speciale hardware in specifieke Samsung-toestellen, terwijl andere functies de algemene hardwarecomponenten beter doen werken. De focus lag duidelijk op het verbeteren van de gebruikservaring ten opzichte van de concurrentie.

Scherm

Samsung verlegt telkens de grenzen door zowel tablets als smartphones met verschillende schermgroottes te bouwen. De Galaxy Note 2 is hier met zijn 5,5 inch scherm een goed voorbeeld van.

Samsungs Android is beter dan die van de concurrentie door de vele kleine functionaliteiten die gebruik maken van deze grote schermen. Samen zorgen deze features er voor dat Samsung-toestellen meer bruikbaar zijn, dan die van de competitie.

Smart Rotation
Eén zo’n functionaliteit is Smart Rotation. De meeste Android-toestellen bieden een scherm dat automatisch roteert tussen portret- en landschaporiëntatie. Soms speelt deze rotatie parten wanneer de gebruiker in het rond beweegt en de telefoon per ongeluk kantelt.  Het scherm draait dan, terwijl de gebruiker dat helemaal niet wou. Dan moet het opnieuw gekanteld worden, wat zorgt voor onnodige vertraging.

Smart Rotation maakt gebruik van de camera aan de voorzijde van je toestel om deze accidentele rotatie te voorkomen. Als de telefoon gekanteld wordt, kijkt de camera naar het gezicht van de gebruiker om te zien of het kantelen per ongeluk gebeurde. Is dat het geval, dan voorkomt Smart Rotation dat het scherm toch draait.

Smart Stay
Deze functie is één van de meest nuttige op een mobiele telefoon. Schermen hebben een slaapstand om de batterij te sparen. Als tijdens een bepaalde tijd niets gebeurt op het aanraakscherm, gaat het display uit.

Er zijn echter verschillende taken, zoals het lezen van een lange webpagina, die geen activiteit triggeren om te voorkomen dat het scherm uitvalt. Het gebeurt vaak dat de gebruiker het scherm opnieuw moet aanzetten tijdens het lezen.

Smart Stay maakt opnieuw gebruik van de camera aan de voorzijde van het toestel om te bepalen of de gebruiker al dan niet naar het scherm kijkt. Vooraleer het scherm in slaapstand gaat, kijkt de camera of de gebruiker met zijn ogen naar het scherm is gericht. Is dat het geval, dan voorkomt Smart Stay dat het scherm wordt uitgeschakeld.

Deze feature is zo simpel, en tegelijk zo fantastisch. Je activiteit wordt nooit meer verstoord door het ongewild uitvallen van het scherm.

Page Buddy
Page Buddy wordt geactiveerd wanneer bepaalde hardwarefeatures van het Samsung-toestel worden getriggerd, en opent een specifieke pagina afhankelijk van de uitgevoerde actie.

Er zijn vier speciale pagina’s: een voor de S Pen, een voor de koptelefoon, een voor wanneer je je toestel dockt, en een laatste voor wanneer je gebruik maakt van roaming. Deze pagina’s zijn speciale startschermen, en de gebruiker kan opnieuw naar de standaard startschermen vegen.

De S Pen Page Buddy opent wanneer je de pen uit de houder op je Galaxy Note haalt. Het geeft bovenaan toegang tot penfuncties, en plaatst veelgebruikte apps die een pen gebruiken in het dock. Ze verschijnen op een speciaal startscherm dat wordt aangeduid met een icoon van een pen. Wanneer je de pen opnieuw opbergt, verdwijnt het scherm.

De koptelefoon Page Buddy verschijnt wanneer je een koptelefoon op je toestel aansluit. Bovenaan vind je bedieningsknoppen voor je muziek- en videospeler, en in de dock verschijnen veelgebruikte apps die met een koptelefoon gebruikt worden. Verwijder je de koptelefoon, dan verdwijnt ook het speciale scherm.

De roaming Page Buddy verschijnt wanneer de telefoon detecteert dat je op een ander netwerk zit. Het toont een klok met de tijd thuis en de tijd op je huidige locatie, en houdt in de gaten hoeveel data je via roaming verbruikt. Net als al de andere Page Buddy-schermen, verdwijnt ook dit scherm weer wanneer je niet langer van roaming gebruik maakt.

De docked Page Buddy wordt geactiveerd wanneer je je telefoon gebruikt in combinatie met een Samsung dock. Het toont je afspraken voor de dag, een muziekspeler, en apps om te gebruiken wanneer je toestel gedockt is.

Wat Page Buddy zo nuttig maakt is dat de schermen automatisch verschijnen wanneer je ze nodig hebt. Ze maken bepaalde activiteiten makkelijker om uit te voeren, en verdwijnen uit het zicht wanneer je ze niet meer nodig hebt. De verbeterde gebruikservaring is een terugkerend thema bij alle features die ik in dit artikel behandel.

Pop-up apps
Samsung heeft verschillende apps toegevoegd aan haar Androidversie die dankbaar gebruik maken van de grote schermgroottes en als zwevend venster over andere apps verschijnen. Onder meer de web browser, de videospeler en de S Note-app maken gebruik van dit soort pop-ups.

Multi-view
De mogelijkheid om twee apps naast elkaar te plaatsen is erg handig, en wordt veel gebruikt op mijn Note 2. De twee weergegeven vensters werken vaak samen, zodat bijvoorbeeld een link die je aanklikt in je webbrowser in het ene venster, opent in het andere indien je browser daar ook open staat.

Beweging

De meeste Android-toestellen hebben een versnellingsmeter die beweging detecteert en Samsung heeft heel wat functionaliteiten toegevoegd die hun voordeel halen uit het detecteren van beweging in het dagdagelijks gebruik van je telefoon of tablet. Dit zijn kleine aanpassingen, maar wanneer je ze combineert hebben ze een grote invloed op je gebruikservaring.

Kantelen om te zoomen
Deze functie biedt een erg goede manier om naar foto’s te kijken op een Samsung-toestel. Raak de foto aan met je twee duimen en kantel het scherm naar je toe of van je weg om de in of uit te zoomen op de afbeelding. Na wat oefening voelt het erg natuurlijk aan.

‘Panning’ om te verplaatsen/bladeren
Als je gebruik maakt van meerdere startschermen, is het normaal dat je je iconen regelmatig verplaatst en herorganiseert. Deze feature maakt dat heel eenvoudig: hou het icoon dat je wil verplaatsen ingedrukt, en roteer het toestel horizontaal (‘panning’) in de richting waar je met het icoon naartoe wilt.

Dezelfde functie kan ook gebruikt worden om door een galerij met afbeeldingen te bladeren. Met deze actie kies je zelf hoe snel je door je foto’s bladert.

Quick Glance
Laat je je telefoon soms op tafel liggen om snel te kunnen nakijken of je nieuwe berichten hebt ontvangen? De Quick Glance-functie wordt geactiveerd door simpelweg naar je telefoon te grijpen. Het detecteert je hand die boven het toestel zweeft en toont een speciaal scherm dat je alle nieuwe activiteit toont sinds de laatste keer dat het scherm actief was. Haal je hand weg en het scherm schakelt weer uit, allemaal zonder je telefoon aan te raken.

Dubbele tik naar top
Als je in een lange lijst naar beneden bent gescrold en opnieuw naar de top wilt, volstaat een dubbele tik aan de bovenkant van het toesetl. Dit werkt bij alle apps en voorkomt dat je op zoek moet gaan naar een kleine scroll-bediening.

Vergeet je pen niet
De aanwezigheid van speciale functionaliteiten voor toestellen die je kan bedienen met een pen, zoals de Note 2, is niet genoeg voor Samsung. Je toestel alarmeert je zelfs wanneer je vertrekt met de telefoon, zonder de S Pen weer in zijn houder te steken.

Andere handige functies

De speciale scherm- en bewegingsfuncties die hier werden besproken, zijn nog maar het topje van de ijsberg. Terwijl ik de Galaxy Note 2 gebruik, kom ik soms dingen tegen waarvan ik wou dat ze anders werkten. Samsung heeft zoveel extra’s in de gebruikservaring gestopt, dat ik meestal ook een andere manier krijg aangeboden om de telefoon meer naar mijn eigen voorkeur in te stellen. Er zit zoveel in, dat je niet meteen met alle features bekend bent.

Geluid dempen met handpalm
Al eens in de situatie geweest dat je het geluid van je toestel snel moet dempen voor een korte periode? Door je handpalm op het scherm te leggen gaat je Samsung-toestel automatisch op stil. Het volume komt weer terug wanneer je je handpalm weghaalt.

Vegen voor screenshot
Ik maak regelmatig afbeeldingen van mijn scherm. Samsung maakt dat zo eenvoudig als maar kan zijn. Door met je hand van de linkerkant van het scherm naar de rechterkant te vegen, leg je een screenshot vast.

Toon/verberg multi-view tab
Hoe handig multi-view ook is, de kleine blauwe tab die aan de linkerzijde van het scherm uitsteekt, zit vaak in mijn weg. Door de Terug-knop lang ingedrukt te houden, toon of verberg je multi-view tab.

Het draait allemaal om de gebruiker

De features die in dit artikel werden besproken, zijn allesbehalve het volledige aanbod dat in Samsungs Android zit ingebakken. Er zijn er zo veel, dat ik er zeker en vast heb gemist. Ik wil niet zeggen dat Samsung al deze functies heeft uitgevonden, maar ze zijn wel de eerste om ze allemaal samen te brengen. Het zijn maar kleine aanpassingen, maar samen maken ze van een Samsung-toestel een erg handig gadget.

Het is duidelijk dat Samsung met haar Androidversie de noden van de gebruiker centraal plaatst. Elk aspect van deze aangepaste versie, is er op gericht om het voor de gebruiker zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Dit wordt meestal bereikt door alledaagse acties op de smartphone of tablet meer intuïtief te maken dan op standaard Android.

Puristen zullen misschien de “pure” Android van Google verkiezen. De aanpassingen van Samsung (of andere fabrikanten) zijn waarschijnlijk niet voor iedereen geschikt. Iedereen heeft andere noden en voorkeuren als het op mobiele toestellen aankomt, en zo moet het ook zijn.

In de vroege dagen van Android was Samsung er vooral op gericht om haar aanpassingen onderscheidend te maken. Doorheen de jaren is die focus verschoven naar wat beter is voor de gebruiker. Ik denk dat de meeste gebruikers wel kunnen appreciëren wat Samsung aan het doen is met Android. Het is daarom ook geen verrassing dat Samsung de smartphone- en tabletmarkt domineert. Als je de gebruiker eerst zet, zullen mensen dat opmerken.

Welke Androidversie verkies jij, en waarom? Laat het weten in de commentaren onderaan dit artikel.

Androidgooglejelly beanmobielnieuwsopiniesamsungtouchwiz

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN