De Belgische tarieven voor mobiele data en telefonie zijn sinds de zomer van 2012 sterk gedaald, en zijn nu voordeliger dan in Nederland.


Mobiele telefonie en data is in België 25 tot 34 procent goedkoper geworden sinds augustus 2012. De Belgische tarieven wippen daarmee over die in Nederland.

Uit een prijzenstudie van de Belgische telecomwaakhond BIPT, op vraag van minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A), blijkt dat de prijs voor mobiel bellen in België eind vorig jaar een sterke daling heeft gekend.


[related_article id=”161563″]

Die opmerkelijke daling is het gevolg van druk door het BIPT om de terminatietarieven te verlagen, en de invoeging van de nieuwe telecomwet die de consument de mogelijkheid geeft om na zes maanden kosteloos zijn contract op te zeggen. Daarnaast zagen ook tariefplannen met een hoger aantal belminuten en grotere datavolumes het licht.

In augustus betaalde de Belg maandelijks gemiddeld 24,75 euro voor mobiele telefonie. Vandaag ligt dat gemiddelde op 16,35 euro per maand. Dat is bijna 7 euro minder dan de 23,08 euro die een Nederlander maandelijks moet ophoesten.

Tarieven voor zwaar smartphonegebruik – met een degelijk aanbod aan mobiele data – blijven wel nog aan de dure kant, al is ook daar een daling merkbaar. Betaalde je in augustus nog 59,81 euro per maand, dan is dat nu gemiddeld 44,73 euro. In Nederland betaal je maandelijks gemiddeld 51,71 euro.

Uit het onderzoek bleek ook nog dat Belgische bundels van telecomproducten – de zogenaamde “triple play”-pakketten – vaak een hoge internetkwaliteit bieden, maar wel prijzig zijn in vergelijking met de buurlanden. Alleenstaande aanbiedingen voor vaste telefonie en internet zijn eerder goedkoop of gemiddeld geprijsd.

Minister Vande Lanotte plant in september een campagne om ‘slapende consumenten’ wakker te schudden. Consumenten zitten nu nog vaak vastgeroest in een bepaald tarief dat misschien niet het meest voordelige is voor hun situatie.