Nieuws

Nokia maakt Windows Phone echt goedkoop met nieuwe Lumia’s

De Finse telefoonfabrikant Nokia zoekt op het MWC in Barcelona de onderkant van de markt op, met twee betaalbare Lumia"s en twee nog goedkopere Asha"s.

Volgens CEO Stephen Elop heeft Nokia dankzij deze toevoeging “wereldwijd het meest innovatieve productportfolio”, en dat binnen alle prijssegmenten van de markt.  “Door een betere gebruikersbeleving te bieden tegen een lagere prijs, gaan we de strijd op een nieuwe manier aan om betaalbare mobiele toestellen goed in de markt te zetten. Nokia heeft alle bouwstenen in huis om die strijd te winnen,” zei Elop.

[related_article id=”161563″]

Nokia Lumia 720

De nieuwe Lumia 720 is een smartphone in het middensegment die het van zijn camera moet hebben.

Het toestel beschikt, net als de Lumia 920, over een Carl Zeiss-lens en biedt volgens Nokia het grootste diafragma (f/1.9) dat op een smartphonecamera te vinden is. Het diafragma regelt de hoeveelheid licht die een camera kan binnen laten, en de Lumia 720 zou dan ook uitstekend moeten presteren bij beperkt licht.

Tijdens de persconferentie kregen we foto"s te zien die met een prototype van de Lumia 720 werden getrokken en die zagen er alvast erg veelbelovend uit. We zijn erg benieuwd wat onze cameraspecialist op de redactie van de Lumia 720 zal vinden.

Het was de verwachting dat Nokia de PureView-technologie naar Windows Phone zou brengen, maar dat is voorlopig nog niet het geval. Maar volgens CEO Stephen Elop is het diafragma van de Lumia 720 net zo innovatief als PureView of de beeldstabilisatie van de Lumia 920. Het is nu alleen nog wachten tot die verschillende innovaties in één smartphonecamera gecombineerd worden.

De nadruk lag tijdens de persconferentie vooral op de camera, maar daarnaast kwamen we ook te weten dat het scherm 4,3 inch meet en dankzij een speciale lamineertechniek over een bovenmatig grote kijkhoek beschikt.

Het toestel zal draadloos kunnen opladen en wordt voorzien van apps voor Nokia Music en Nokia Here. Bovendien heeft Nokia een nieuwe car holder ontwikkeld die toelaat om met je Lumia te navigeren terwijl je het toestel draadloos oplaadt.

Nokia-navigatie komt naar andere Windows Phone-toestellen
De navigatiesoftware van Nokia werd uitgebreid met turn-by-turn navigatie en informatie over publiek transport. Daarbovenop heeft de app een nieuwe feature gekregen waardoor je via augmented reality de navigatie-informatie in een laag over het camerabeeld van je omgeving kan weergeven.

Kaartendienst Nokia Here wordt overigens ook beschikbaar voor Windows Phones van andere fabrikanten en het nieuwe Firefox OS.

Ook het gratis Nokia Music krijgt een upgrade in de vorm van Nokia Music+, een abonnementsformule voor 4 euro per maand. De standaardformule blijft wel gewoon gratis.

De Lumia 720 lanceert nog dit kwartaal, maar zal pas in de zomer naar Europa komen voor 249 euro (exclusief btw).

Nokia Lumia 520

De Lumia 520 wordt met een adviesprijs van 139 euro (exclusief btw) Nokia"s goedkoopste Windows Phone 8-smartphone.  Daarmee duiken de Finnen ook meteen onder de prijs van de Huawei Ascend W1 die aan 200 euro op de markt gaat verschijnen. Nokia biedt de Lumia 520 dan ook aan als een “betaalbare upgrade naar het Windows Phone 8-platform."

Het toestel beschikt over een scherm van 4 inch en 8GB opslaggeheugen. Dat kan altijd nog uitgebreid worden tot 64GB met een geheugenkaartje. Ook bij deze prijsvechter krijg je toegang tot Nokia Music en navigatiedienst Here.

De fabrikant beweert bovendien dat de vijfmegapixelcamera dezelfde extra"s heeft als de Lumia 920, met onder meer het Cineagram-filter. Reken er maar niet op dat de afbeeldingskwaliteit hetzelfde zal zijn.

De Lumia 520 lanceert in het eerste kwartaal en zal vanaf het tweede kwartaal ook in Europa beschikbaar zijn.

GSM van 15 euro voor ontwikkelingslanden

De Nokia 301 is de eerste van twee feature phones die maandagochtend op de persconferentie werden voorgesteld. De Nokia 301 biedt betaalbare internet- en e-mailtoegang via 3G (geen wifi), en steunt daarvoor op de browser van de Asha-reeks. Dat wordt gecombineerd met de reeds gekende camera-ervaring van de Lumia-reeks. Opnieuw klinkt de boodschap om innovatie voor meer mensen toegankelijk te maken. De Nokia 301 zal 65 euro (exclusief btw) kosten en wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2013.

De Nokia 105 is speciaal gericht op opkomende markten en zal aan amper 15 euro op de markt worden gezet. Het toestel beschikt over een water- en stofbestendig toetsenbord en is voorzien van een zaklamp. Deze feature phone biedt alles wat je van een gewoon gsm-toestel mag verwachten en houdt het bovendien een volledige maand uit op één herlaadbeurt, wat hem uitermate interessant maakt voor ontwikkelingslanden of als een soort “survivalphone” voor noodgevallen. Het toestel zou niet in de Benelux verschijnen.

Update: Prijzen die vermeld worden in het artikel zijn zonder btw. Dit werd in het artikel duidelijk gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business