Nieuws

Qualcomm-chip Snapdragon 800 is mobiele krachtpatser

In de wereld van mobiele processors beweegt alles razendsnel. De éne maand ben je nog de snelste, om dan opeens van de troon te worden gestoten. Op dit ogenblik bikkelen Nvidia en Qualcomm om de snelste. Waar Qualcomm het meeste indruk mee maakt in de Snapdragon 800, is de CPU.

Qualcomm heeft de Snapdragon 800 op CES aangekondigd, en op MWC graven ze de chip wat dieper uit. Even voor alle duidelijkheid: Qualcomm ontwikkelt zijn chips volledig zelf, dus zonder de ARM-architectuur aan te kopen zoals Nvidia of Samsung doen. Pas na de ontwikkeling van hun chip maken ze die ARM-compatibel. Dit proces vraagt veel ontwikkeltijd, maar Qualcomm weet telkens weer een stevig antwoord te brengen op ARM.

Krachtige CPU

We begonnen de eerste demonstratie met 4K videobeelden. De Snapdragon 800 is in staat om vlot 4K-beelden weer te geven in combinatie met 7.1 surround geluid. De demo die we zagen, vertoonde geen enkele hapering. Natuurlijk heeft niet iedereen een 7.1 surroundset in huis, maar daarop heeft Qualcomm een antwoord. Dankzij ingewikkelde algoritmen creëren ze een knappe 7.1 surround ervaring via een simpele hoofdtelefoon. De demonstratie was indrukwekkend, zo wordt films kijken op de trein opeens een stuk leuker. Nog straffer is de mogelijkheid om 4K-beelden op te nemen. Zonder hapering kan de Snapdragon 800 aan 30 beelden per seconde hi-res beelden verwerken.

[related_article id=”161563″]


Op vlak van videobeelden ondersteunt de Snapdragon 800 de laatste nieuwe H.265-codec hardwarematig. Door de degelijke processorkracht zorgt hij ervoor dat je amper kwaliteitsverlies ervaart. Het ruisniveau bij H.264 bedraagt 43,1 dB, terwijl bij H.265 43,6 dB ruis is. Een verschil dat het oog volgens Qualcomm niet kan waarnemen. Het resultaat mag er wel zijn: een stream van 6 Mbps kan worden gecomprimeerd naar 4 Mbps, zonder kwaliteitsverlies.

Een andere demonstratie laat zien hoe goed de vier processorkernen met elkaar kunnen werken. Ze worden continu dynamisch aangestuurd, iets wat we goed zagen tijdens videobewerking.

Games

Een mobiele processor bevat tegenwoordig ook al een stevige grafische chip. De Qualcomm Snapdragon 800-chip is voorzien van een Adreno 330-chip voor de grafische aansturing. Qualcomm wil daarmee een antwoord bieden op de krachtige GPU van Nvidia en zijn Tegra 4. De getoonde grafische beelden zagen er heel knap uit, maar die waren ook specifiek geschreven voor deze chip. We vermoeden dat de Tegra 4 algemeen een betere GPU herbergt dan de Adreno 330. Daarnaast heeft Nvidia vele app ontwikkelaars voor zich gewonnen om specifiek voor de Tegra 3 en 4 te ontwikkelen. Iets dat Qualcomm ook zou moeten doen als ze hun grafische chip willen laten opvallen.

De demonstratie die we overal zagen op de referentietablets van Qualcomm toonde een maximum kloksnelheid van 1,5 GHz met een grafische kern aan 400 MHz. De Snapdragon 800 wordt door Qualcomm aangeboden tot een CPU-snelheid van 1,9 GHz, maar die demonstratie hebben we niet kunnen vinden op de stand van Qualcomm op MWC. We kregen ook een demonstratie van Quick Charge 2.0 (URL http://www.networkcontent.be/article/147693/snapdragon-800-chip-laadt-smartphonebatterij-75-sneller-op/) , een functie dat we eerder al uit de doeken deden.

4G LTE en 802.11ac

Wie Qualcomm zegt, zegt communicatiechips. Qualcomm heeft een uitgebreid portfolio aan netwerkchips, wat hen de troef meegeeft om 4G LTE in de Snapdragon 800 te steken. Daarnaast debuteert ook de nieuwe Wi-Fi standaard, 802.11ac, met deze nieuwe chip op een smartphone of tablet.


Qualcomm Snapdragon 800

Qualcomm claimt dat de Snapdragon 800 ongeveer 75 procent sneller moet presteren dan de Snapdragon S4 Pro, maar die claim lijkt ons sterk. Misschien kan het kloppen bij synthetische benchmarks, maar de S4 Pro is op toch zich al een razendsnelle chip. Daarnaast is de Snapdragon 800 een stuk energiezuiniger dan zijn voorganger. Conclusie: hij brengt meer paardenkracht naar je smartphone zonder meer te verbruiken.

Nu is het wachten voordat de eerste toestellen met een Snapdragon 800 in de winkel liggen. Qualcomm heeft geen cijfers laten zien, maar we vermoeden dat voor de zomervakantie de eerste toestellen beschikbaar moeten zijn met een Snapdragon 800.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zie jij heil in de toekomst van VR?

  • Nee (55%, 127 Votes)
  • Ja (21%, 49 Votes)
  • Ja, ik heb ook een VR-bril (10%, 22 Votes)
  • Ja, ik wil een VR-bril kopen (8%, 18 Votes)
  • Nee, ik heb wel een VR-bril (6%, 13 Votes)

Aantal stemmen: 229

Laden ... Laden ...
Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Bekijk beschikbaarheid

Business