Mozilla heeft tijdens het Mobile World Congress haar eigen Firefox OS voorgesteld. Een eenvoudig mobiel besturingssysteem dat steunt op de HTML5-webstandaard.

Met Firefox OS waagt Mozilla zich op de markt van mobiele besturingssystemen. Het open systeem steunt op HTML5 en is in de eerste plaats bedoeld voor opkomende markten.

Mozilla’s motivatie is om smartphones toegankelijk te maken voor mensen die zich zo’n toestel normaal niet echt kunnen permitteren. Toestellen die draaien op Firefox OS moeten een betaalbare upgrade bieden van een feature phone naar een smartphone.

 

Niet alleen de apps, maar ook het volledige besturingssysteem werd in de open webstandaard HTML5 geschreven. Het startscherm is eigenlijk dus niets meer dan een webpagina. Dat betekent echter niet dat je voortdurend online moet zijn om Firefox OS op je smartphone te kunnen gebruiken. Het besturingssysteem en apps die geen online data nodig hebben, zijn gewoon offline beschikbaar.

Mozilla heeft gekozen voor een eenvoudig design met ronde iconen. Dat oogt niet alleen aantrekkelijk maar voelt ook erg toegankelijk aan. Het besturingssysteem reageert vlot op aanrakingen en is erg intuïtief opgebouwd. We openden enkele apps, maar die werkten niet altijd even vloeiend (bijvoorbeeld bij scrollen), al zou dat ook aan de hardware kunnen liggen.

De apps die we tegenwoordig standaard op een smartphone verwachten (calculator, klok, camera, notities…) zijn ook op Firefox OS allemaal aanwezig. Dankzij een partnership met Nokia biedt het besturingssysteem ook standaard Nokia Here als kaartendienst aan. Nokia heeft overigens deze week tijdens het MWC enkele nieuwe functies aan die kaartendienst toegevoegd.

Mozilla heeft de Firefox Marketplace in het leven geroepen voor het aanbieden van apps. Maar je kan ook gebruik maken van het krachtige Dynamic App Discovery. Met een veeg naar links vanaf je startscherm open je deze zoekfunctie. Geef een term in waarin je bent geïnteresseeerd, en je krijgt meteen een aanbod van relevante HTML5-applicaties.

Firefox OS oogt in de eerste plaats erg eenvoudig in vergelijking met Android of iOS, maar dat siert het besturingssyteem net. Het sluit volledig aan bij Mozilla’s bedoeling om het systeem op betaalbare toestellen aan te bieden die een overstap van feature phone naar smartphone eenvoudiger moeten maken.