Nieuws

Project Shield: interessanter dan je denkt

Nvidia heeft al lang gezien dat er geen rek zit op grafische kaarten en heeft zich volledig op mobiele chips gericht. De Tegra-series zijn succesvol, waardoor Nvidia de tijd rijp acht voor een eigen handheld console. Als je dat zo mag noemen althans, want het ding kan eigenlijk veel meer.

In een markt waar nieuwe handheld consoles amper voet aan grond krijgen, kijk naar de PlayStation Vita, probeert Nvidia het zelf. Het opvallend Project Shield is een gamecontroller met een 5 inch aanraakscherm, Android 4.1 en enkele extra troeven. Een korte demo met het toestel geeft ons althans een goede eerste indruk.

Android games

Op Project Shield kan je op drie manieren gamen. De meest voor de hand liggende is Android games. De handheld draait op Android 4.1 en bevat, natuurlijk, een Tegra 4-chip om alle nieuwste mobiele games vlot te spelen. Vergelijk het met Ouya, maar dan op je schoot zonder televisie. Niets houd je trouwens tegen om Shield aan je televisie te koppelen via HDMI voor een console-ervaring.

[related_article id=”160734″]


Centraal op Shield staat een Nvidia-knop die je rechtstreeks naar de Tegrazone app brengt. Hieruit kan je alle games kiezen die geöptimaliseerd zijn voor Nvidia’s Tegra-chip, handig bij elkaar gebundeld. Daarnaast kan je natuurlijk ook altijd terecht in de Play Store van Google voor alle andere apps.

GeForce verbinding

Android games zijn leuk, maar rasechte computergames zijn dikwijls beter. Dankzij een specifieke app op Shield kan je draadloos via Wi-Fi een spel vanaf je computer spelen. Je kan met Shield de computer uit slaapstand halen of je schakelt de computer manueel in om dit te doen. In feite maak je op deze manier een eigen GRID thuis. Helaas heb je voor deze speelwijze een recente grafische kaart nodig in je computer. Het minimum is een GeForce GTX 650, voor minder doet hij het niet. Heb je toevallig een potige GeForce GTX 590 of twee GTX 480’s in SLI? Brute pech, want ondanks dat dit heel snelle kaarten zijn, werken ze niet samen met Shield. In onze ogen een onbegrijpelijke keuze dat de verkoop van Shield pijn zou kunnen doen.


Nvidia Project Shield

Naast je eigen GRID thuis, kan je met Shield ook op Nvidia’s GRID terecht, mits het beschikbaar is bij jou. Voorlopig lijkt dat nog niet snel het geval te zijn, maar voor de toekomst kan het handig blijken. Shield ondersteunt standaard Steam op je computer en via GRID, maar in principe is het compatibel met elk type spel dat op je computer staat geïnstalleerd.

Stevige autonomie

Na een korte speelsessie moeten we zeggen dat het toestel een prima gewichtsverdeling heeft. Shield ligt goed in de hand en laat zich handig bedienen. De knoppen hebben een goede diepgang en voelen goed aan. Over de plaatsing van de twee analoge sticks en twee schouderknoppen zijn we niet helemaal overtuigd, maar volgens Nvidia wordt er nog gesleuteld aan de definitieve plaatsing van alle knoppen en sticks.


Het 5 inch (1.280×720) HD-scherm ziet er wel heel knap uit en de kijkhoeken zijn bijna overal prima. Game je liever op het grote scherm? Dan kan je met een HDMI-kabel een koppeling maken met je televisie. Een verrassend pluspuntje is de stevige autonomie. Volgens Nvidia kan je er 25 uur film op kijken, 15 uur gamen over GRID of je eigen GeForce of 9 uur intensief mee gamen op Android. Dat klinkt veelbelovend, maar een test binnenkort moet deze cijfers bevestigen.

Onbekende prijs

Hoeveel gaat Project Shield kosten? Niemand weet het, ook Nvidia niet. Toen men aan ons vroeg hoeveel we ervoor wilden betalen, keken ze wat vreemd op toen we 300 euro maximum wilden neertellen. Reken dus maar op een hogere prijs, want Nvidia laat ons weten dat ze geen verlies willen maken op Shield. Lang gaan we niet moeten wachten, want vanaf Q2 2013 moet Shield in de winkel liggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business