Nieuws

Zijn Microsofts gratis Office Web Apps voldoende voor jou?

De laatste versie van Office Web Apps is gratis en verrassend krachtig. Hoe doet het kantoorpakket het ten opzichte van Googles aanbod?

In alle heisa over de prijzen en licenties van Office 2013 en Office 365, lijken veel mensen een feit over het hoofd te hebben gezien. Tijdens de afgelopen jaren heeft Microsoft het gratis Office Web Apps steeds verbeterd, tot op het punt waar het een bedreiging kan vormen voor … Microsoft Office.

Diegenen onder ons die Office dagelijks gebruiken, komen zelden in aanraking met Office Web Apps. Toch spelen ze een belangrijke rol in het nieuwe Office-ecosysteem. De huidige reeks Office Web Apps omvat identiek dezelfde programma’s die je ook terugvindt in Office Home & Student 2010 of 2013: Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Maar in plaats van 149 dollar voor drie installaties van Office 2010 of een van de Office 2013-versies, zijn de web apps gratis. Bovendien komen ze met 7GB opslagruimte op SkyDrive.

[related_article id=”161452″]

Ik heb zowel Office Web Apps als Google Docs van dichterbij vergeleken, maar laten we meteen één ding duidelijk maken: Als je denkt dat iemand uitgebreid de mogelijkheden en specificaties van twee online diensten gaat vergelijken vooraleer eentje te kiezen, mis je het punt. Mensen kiezen voor een online kantoorpakket om twee redenen:

1. Het is gratis.

2. Het werkt op eender welke pc of Mac (en op mobiele toestellen) met elke moderne browser.

Het doorslaggevend punt is meestal het aantal vrienden, familie en collega’s die al werken met het ene of het andere systeem. Als je bedrijf voor Google heeft gekozen, gaat dat jou in de richting van Google Apps duwen. Als je bedrijf op Office apps steunt als Word en Excel en gebruikt maakt van een Exchange Server, zul je ook zelf eerder in de richting van Office gaan.

Spoiler alert: Beide online kantoorpakketten slagen in de “goed genoeg”-test voor het gewone thuis- en studentengebruik, en zelfs voor de meeste eenvoudige bedrijfsdocumenten. Ik ga dan ook geen poging ondernemen om je voor de ene of de andere te doen kiezen.

Maar toch, ik ben onder de indruk van wat de nieuwste Office Web Apps te bieden heeft. Hoewel deze programma’s technisch gezien web apps zijn, voelen ze aan als desktopprogramma’s, met snelle prestaties en een echte gebruiksinterface. De Office Web Apps hebben Microsofts lint (‘ribbon’) geadopteerd, zodat het lijkt alsof je in Word werkt wanneer je de Word Web App gebruikt. Je moet het lint van heel dichtbij bekijken om de features die ontbreken op te merken.

Googles interface is in vergelijking erg Spartaans en verouderd, met een zwar-wit thema en ontzettend veel pull-down menu’s.

Met een nadruk op het bewaren van tekstopmaak, zijn de Office Web Apps ideaal voor iedereen die regelmatig met de Office-bestandsformaten werkt. Ik vond het proces van documenten te converteren naar Googles bestandsformaten eerder vervelend en allesbehalve perfect. Langs de andere kan kan je een Office-document openen, bewerken en bewaren in de Word, Excel of PowerPoint Web Apps en je weet dat je geen tekstopmaak zal verliezen.

Ik was ook aangenaam verrast om te zien dat elke Office Web App nu simultaan bewerken ondersteunt. Als je een document met iemand deelt vanaf een gratis SkyDrive-account, kan iedereen met toestemming gelijktijdig aan het document werken. De aanpassingen verschijnen bijna onmiddellijk.

Office Web Apps hebben ook een streepje voor op Windows 8-tablets. Ik werd aangenaam verrast tijdens het testen van Office Web Apps in de moderne browser (zonder plugins) op een Windows 8-tablet. De browser is slim genoeg om vast te stellen dat er hardware met touch-ondersteuning beschikbaar is en biedt een Touch Mode-icoon (identiek aan dat in Office 2013) en een voor aanraking geoptimaliseerde werkbalk voor snelle opmaak.

Ik was niet zo onder de indruk van Googles prestaties met aanraking. Misschien dat het aanraakscherm op de prijzige nieuwe Chromebook Pixel de Google-ontwikkelaars inspireert om zich wat te herpakken.

Het doel van deze oefening is, zoals altijd, om je genoeg informatie te geven om te beslissen welk product voor jou geschikt is. Er is geen juist of fout antwoord, alleen een antwoord dat het best voldoet aan de criteria die jij het meest belangrijk vindt.

Maar als je geen hoge prijzen kan of wil betalen voor de desktopversie van een kantoorpakket, dan weet je dat er degelijke gratis alternatieven zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business