Nieuws

Hoe anders is ontwikkelen voor Windows 8?

De nieuwe tegelinterface van Windows 8 is even wennen voor gebruikers, maar hoe erg is je wereld overhoop gegooid als je als ontwikkelaar zo'n nieuw soort apps moet maken?

De nieuwe tegelinterface van Windows 8 is even wennen voor gebruikers, maar hoe erg is je wereld overhoop gegooid als je als ontwikkelaar zo’n nieuw soort apps moet maken?

Gill Cleeren, voorzitter van de gebruikersgroep voor Visual Studio VISUG, kan de ontwikkelaars al meteen geruststellen: “de kennis van de ontwikkeltalen blijft dezelfde. Mensen kunnen dus in C, C++, C# en VB blijven programmeren.”

Er is ook een andere runtime waarop de toepassingen in de nieuwe Windows-interface draaien en dat is geen .NET, maar de WinRT-runtime (niet te verwarren met Windows RT, de Windowsversie voor ARM-processoren). Dat is een andere API waarmee je bijvoorbeeld tegels kan maken of bedeningselementen zoals de zoekfunctie in de charms-balk.

[related_article id=”161452″]

“Deze API is vrij gelijkend aan .NET”, zegt Cleeren, “de namen van bepaalde functies zijn anders, maar in grote lijnen is alles hetzelfde gebleven. De nieuwe WinRT is dus geen al te grote hindernis.”

User Interface

De grootste verandering in Windows 8 is de user interface. Die moet nu ook invoer via een aanraakscherm mogelijk maken en de inhoud moet vooraan staan. Onderstaande reeks screenshots toont in verschillende stappen aan hoe anders een desktop-app eruit ziet als een Windows 8-app.


Dit is een RSS-lezer zoals die er op een klassieke desktop uitziet


Om er een Windows 8-app van te maken kunnen alle werkbalken Qua uiterlijk aangepast worden


In Windows 8-apps wordt de informatie op de voorgrond gezet. Het overzicht met de mapstructuur verdwijnt


De titel en de bediening worden opgemaakt volgens de regels van de Microsoft design language


Grafische elementen van de content worden nog meer naar de voorgrond gehaald

Het is eigenlijk zo goed als onmogelijk om een desktop-app om te zetten naar een app voor Windows 8. Het concept is helemaal anders. “De beste tip die ik heb voor ontwikkelaars die een Windows 8-app willen maken is van een designer onder de arm te nemen. Liefst een die ook ervaring heeft met Windows 8”, aldus Gill Cleeren

“Wat je wel kan doen is de architectuur recupereren. Je kan de businesslogica behouden en de code die zorgt voor data-uitwisseling met de back-end. Maar de app zelf, die kan je niet zomaar omzetten", voegt Cleeren daar nog aan toe.

Zakelijke apps

Het gaat nog wel even duren voor de zakelijke apps uit de klassieke desktop zien komen om zich in de Metro-interface te nestelen. "Dit bestaat nog maar anderhalf jaar", zegt Gill Cleeren, "nadat we al jaren aan een stuk uitsluitend ontwikkelen voor de desktop."

Eerst zullen we veel apps voor consumenten zien en pas dan zullen de zakelijke apps volgen. Dat zullen in eerste instantie begeleidende apps worden waarbij de echte toepassing in de desktop draait, maar in de Metro-interface kan je wel aan de slag met een afgeslankte versie of een dashboard. Pas daarna zullen we echte zakelijke apps zien die uitsluitend in de Metro-interface draaien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business