Nieuws

Windows RT in het bedrijfsleven: geen evidentie

Sinds Valentijn kunnen we de tabletcomputer Surface van Microsoft kopen. Maar hoe bruikbaar is zo'n toestel in een zakelijke omgeving? Er blijken heel wat (vermijdbare) valkuilen te zijn.

Sinds Valentijn kunnen we de tabletcomputer Surface van Microsoft kopen. Maar hoe bruikbaar is zo’n toestel in een zakelijke omgeving? Er blijken heel wat (vermijdbare) valkuilen te zijn.

Het grootste probleem aan de Surface is het besturingsprobleem. Dat is geen gewone Windows 8, maar Windows RT, een versie voor de processorarchitectuur ARM. Bijgevolg kan je er geen gewone Windows-software op installeren, enkel apps uit de Windows Store.


De Surface RT (rechts) draait op Windows RT dat voor ARM-processoren gemaakt is. De Surface Pro (links, niet bij ons beschikbaar) draait Windows 8.

[related_article id=”160534″]

Nico Sienaert, lead consultant bij Getronics, trekt zich het lot van RT in de zakenwereld aan. In een presentatie op Microsofts TechDays zoekt hij de omweggetjes die je moet nemen om Windows RT te kunnen gebruiken in een groot bedrijf.

Een van de grootste problemen is het gebrek aan Outlook op Windows RT. Je hebt Word, Excel, Powerpoint en OneNote. Maar voor mail zit je opgescheept met een vrij zwakke e-mailtoepassing due geen DRM ondersteunt en die geen gedeelde kalenders heeft. De oplossing die Sienaert suggereert is Office 365 of Outlook Web Access (OWA voor de vrienden). Sinds Exchange 2013 kan je ook je mailbox offline bewaren op je toestel waardoor je niet constant een internetverbinding nodig hebt.

Sleutel kwijt?

Een ander probleem is versleuteling. Veel bedrijven versleutelen de gegevens op hun computers zodat dieven niet aan de gevoelige bestanden kunnen. Met Windows RT kan dat ook, maar het probleem zit ‘m in het bewaren van de sleutel. Op een normale Windows-pc wordt die sleutel opgeslagen in Active Directory.

“Maar Windows RT werkt niet met Active Directory,” zegt Sienaert, “je kan dus wel versleutelen, maar dan zit je met het probleem dat je als bedrijf de sleutel niet hebt. Met een lokale account blijft die sleutel op het toestel zelf. Een gedeeltelijke oplossing is van een Live-account aan te maken voor de gebruiker. Dan wordt de sleutel op zijn minst al opgeslagen in die persoon zijn Skydrive. Blijft het probleem dat het bedrijf de sleutel nog niet heeft.”

Nog een nadeel van geen Windows-toepassingen te kunnen draaien zit ‘m in een paar meer technische problemen. Zo kan je geen VPN-client installeren en ben je aangewezen op de protocols die Windows RT ql uit zichzelf ondersteunt. Maar soms is dat niet genoeg.

Allemaal kommer en kwel?

Het klinkt alsof je gewoon moet besluiten dat Windows RT gewoon niet geschikt is voor het zakenleven. Maar toch is het niet allemaal kommer en kwel. Zo zijn er veel belangrijke dingen gewoon wel mogelijk.

Je kan wachtwoordbeleid afdwingen, je kan apps pushen, waaronder ook apps die enkel beschikbaar zijn voor je eigen werknemers. Daarvoor gebruik je dan Intune. Je kan een toestel niet volledig wissen vanop afstand, maar je kan wel de mails weghalen en de bedrijfsapps blokkeren.

Het besluit is dat Windows RT veel meer gedoe oplevert dan Windows 8. Maar is die vergelijking wel helemaal eerlijk? Je hebt het immers over een besturingssysteem dat concurreert met iOS en Android. En zijn die twee laatste wel zo makkelijk te beheren in een bedrijf?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business