Nieuws

Berners-Lee vindt DRM noodzakelijk voor HTML5

Op de SXSW in Texas heeft webvader Tim Berners-Lee gepleit voor implementatie van DRM in HTML5. Berners-Lee vindt dat er concessies gedaan moeten worden aan het open web.

Hoewel Sir Berners-Lee voor een open web is, vindt de webvader toch dat DRM (Digital Rights Management) ingebouwd moet worden in HTML5.

“Als we de aanhaakpunten voor het gebruik van DRM niet in HTML5 stoppen, gaan mensen gewoon weer Flash gebruiken”, aldus de geridderde Berners-Lee. Hij deed de uitspraken over het omstreden onderwerp in een vraag- en antwoordsessie op de SXSW (South by Southwest festival) in Austin, Texas.

De toespraak voorafgaand aan de vraag- en antwoordsessie ging over het open web. Er is nog altijd veel discussie over het internet en hoe dat open gehouden moet worden, terwijl er steeds meer overheden en partijen zijn die dat tegen proberen te werken. Berners-Lee is voorstander van een open web, maar hij vindt dat er toch concessies gedaan moeten worden, zoals de implementatie van DRM in HTML5.

Berners-Lee vreest dat basisprotocollen van het web door internetproviders en overheidstoezicht ondermijnd worden. Hij vindt het belangrijk dat HTML5 breed opgepikt wordt om net neutraliteit te waarborgen. De omhelzing van DRM in HTML5 zal daarin helpen volgens de webvader.

DRM is nog één van de weinige pluspunten voor ontwikkelaars en andere partijen van Flash ten opzichte van HTML5. Sinds 2010 is er al discussie over de vraag of DRM niet ingebakken zou moeten worden in HTML5, om grootschalig gebruik te bevorderen.

De mening van Berners-Lee staat lijnrecht tegenover die van html-schrijver Ian Hickson. Hij zit in de formele werkgroep voor HTML5 en vindt implementatie van DRM onzinnig omdat het niets op zou lossen en onethisch is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business