Nieuws

Microsoft zet Flash standaard aan in Windows 8/RT

Microsoft keert op zijn schreden terug en zal Flash verrassend genoeg vanaf vandaag standaard inschakelen in Windows 8 en lightversie Windows RT.

Microsoft keert op zijn schreden terug en zal Flash verrassend genoeg vanaf vandaag standaard inschakelen in Windows 8 en lightversie Windows RT.

Sinds de introductie van Windows 8/RT heeft Microsofts benadering van Adobes Flash Player-plugin al heel wat verwarring veroorzaakt. Met de introductie van zijn nieuwe besturingssysteem besloot Microsoft om de standaardbrowser IE 10 geheel vrij te houden van plug-ins en bouwde Flash standaard in.

Tot zover niets nieuws onder de zon, omdat ook Google dit heeft gedaan met zijn Chrome-browser. Maar Microsofts volgende besluit was een stuk controversiëler en leidde in sommige gevallen tot een rampzalige gebruikerservaring.

[related_article id=”161452″]

Verwarring in IE10
De softwarereus uit Redmond besloot om een zogenoemde whitelist op te stellen voor websites die toestemming kregen om Flash te mogen draaien in IE10. Dat hield in dat alleen websites die voldeden aan een aantal door Microsoft opgestelde criteria in staat waren de Adobe plugin te gebruiken.

Om de verwarring compleet te maken, golden de beperkingen niet voor alle versies van IE10. Want zowel Windows 8 als ARM-tabletversie Windows RT hebben twee versies van IE10: één voor de desktopmodus en een ander die draait als app in de Modern UI.

Eigenaren van een Windows RT-tablet of hybride laptop kregen in beide browserversies te maken met de Flash-beperkingen, terwijl dat bij Windows 8 alleen het geval was voor de Modern UI-browser. De desktopversie van Windows 8 kon probleemloos alle Flash-content weergeven.

De zogenoemde ‘Compatibility View list’ leidde niet geheel onverwacht bij consumenten en ontwikkelaars tot de nodige verwarring. En vanaf 12 maart draait Microsoft de maatregel grotendeels terug.


Want vanaf die datum zal IE10 alleen Flash-websites blokkeren die zich slecht gedragen, waardoor de whitelist feitelijk een blacklist wordt.

Nieuwe houding naar Flash
Op zijn IE-blog verklaart Microsoft zijn nieuwe houding door het feit dat het grootste gedeelte van de Flash-sites inmiddels voldoen aan de voorwaarden die het heeft gesteld.

“Zoals we hebben kunnen zien via testen in de afgelopen maanden, is het overgrote deel van de sites met Flash-content nu compatibel met de Windows-touchervaring, prestates en batterijleven”, zeggen de ontwikkelaars.

En voegen toe: “De aangepast Compatibility View (CV)-lijst blokkeert met deze update Flash-content voor het kleine aantal sites dat nog altijd incompatibel is met de Windows-touchervaring of die afhankelijk zijn van andere plug-ins.”


Het nieuwe beleid is vooral goed nieuws voor eigenaren van een Windows RT-toestel. Niet alleen kregen zij te maken met een browser die sommige sites simpelweg weigerde weer te geven, maar ze waren niet eens in staat om een alternatieve browser te installeren. In tegenstelling tot Windows 8 laat Microsoft in Windows RT niet toe om een andere browser te draaien in de plaats van IE10.

Sneer naar Apple
Het Amerikaanse bedrijf kon het niet laten om Apple een veeg uit de pan te geven in de verklarende blogpost:

“We geloven dat als meer sites ‘gewoon werken’ in IE10 dit zal helpen om de ervaring te verbeteren voor consumenten, bedrijven en ontwikkelaars. Praktisch gezien zou het primaire toestel waarmee je rondloopt je toegang moeten geven tot alle online content op de sites waar je afhankelijk van bent. Anders is het toestel gewoon een metgezel van een pc."

"Omdat sommige populaire websites Adobe Flash nodig hebben en geen HTML5-alternatief aanbieden, blijven Adobe en Microsoft nauw samenwerken om een Flash Player aan te bieden die is geoptimaliseerd voor de Windows-ervaring”, aldus de ontwikkelaars van IE10.

Hoewel het aantal Flash-sites licht is afgenomen in de laatste jaren, is nog altijd een groot deel van het web min of meer afhankelijk van de plug-in. Apples besluit om Flash volledig te blokkeren op zijn mobiele toestellen zorgde er daarom voor dat sommige sites niet meer goed in beeld kwamen.

Omdat Adobe Flash Player nog altijd een populair doelwit is voor malwareschrijvers vereist Microsoft dat Internet Explorer ‘volledig gepatcht’ is voor het in staat is om Flash-sites weer te geven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business