Nieuws

Google wringt RSS-dienst Reader de nek om

Google zet op 1 juli 2013 een punt achter Google Reader. Het verdwijnen van de RSS-dienst doet heel wat stof opwaaien.

Google houdt opnieuw lenteschoonmaak en zet een punt achter een aantal van haar diensten, waaronder Google Reader. Het verdwijnen van de RSS-dienst doet heel wat stof opwaaien.

Reader zag het licht als een “20 percent time”-project binnen Google en werd in 2005 gelanceerd. Gebruikers kunnen zich via de dienst abonneren op RSS-feeds van hun favoriete websites en blogs, zodat ze nieuwe items makkelijk kunnen ontdekken en lezen.

[related_article id=”158901″]

RSS-gebruikers zijn altijd eerder een nichepubliek geweest op het internet, maar toch heeft Google Reader over de jaren een enthousiaste gebruikersbasis weten aan te trekken. Het werd al snel een van de populairste manieren om grote aantallen nieuwssites en blogs te volgen.

Maar tijdens de afgelopen jaren zag Google het gebruik van Reader duidelijk naar beneden gaan. De internetreus heeft daarom besloten om de dienst te schrappen en stuurt Google Reader op 1 juli 2013 op pensioen.

Verdrongen door sociale media

Het dalende gebruik is niet geheel onverwacht. Ons online leesgedrag verschuift immers steeds meer in de richting van sociale media. Facebook en Twitter blijken voor velen hét middel bij uitstek om links te ontdekken en met elkaar te delen.

Ook Brian Shih, voormalig product manager voor Google Reader, is van mening dat sociale media, en in het bijzonder het eigen netwerk Google Plus, aan de basis liggen voor het verdwijnen van de RSS-dienst.

Volgens Shih heeft Googles drang om een sociaal netwerk te bouwen er toe geleid dat leden van het Reader-team regelmatig werden gevraagd om mee aan Google Plus te werken, omdat zij de enigen zouden zijn binnen het bedrijf “die social echt begrijpen”.

Google Reader had inderdaad een bruisende gemeenschap van gebruikers die links met elkaar deelden, tot Google besloot om die functionaliteit naar Google Plus over te hevelen. Gebruikers gingen veel minder delen na deze aanpassing, of stopten zelfs volledig.

Vanuit het standpunt van Google is het een logische beslissing om Google Reader te schrappen. De RSS-dienst was een stille dood aan het sterven en het bedrijf is al geruime tijd bezig met het verenigen van al haar diensten rond Google Plus.

Maar de aankondiging doet wel heel wat stof opwaaien bij trouwe gebruikers die de dienst dagelijks gebruiken en hem liever niet zien verdwijnen. Op het moment van schrijven hebben al meer dan 10.000 mensen een online petitie getekend om Google Reader in leven te houden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business