Nieuws

Google geeft API voor realtime samenwerking vrij

Google geeft een deel van de magie achter Drive vrij en stelt ontwikkelaars in staat om online samenwerking in real time mogelijk te maken in hun eigen apps.

Google heeft zijn nieuwe Drive Realtime API voorgesteld die een eenvoudige back-end voor programmeurs is om apps voor online samenwerking te maken.

De Realtime API is gemaakt om dezelfde realtime samenwerking te regelen als er in Google Drive zit. Het regelt de netwerkcommunicatie, opslag, beschikbaarheid en conflictbehandeling.

Brian Cairns, een softwaremaker in het team van Google Drive legt een aantal van de basisbeginselen van de nieuwe API uit in een blogpost:

[related_article id=”158901″]

De API voorziet samenwerkingsversies van een aantal data-objecten zoals maps, lists, strings en JSON-waarden. Het synchroniseert automatisch en slaat wijzigingen aan deze objecten automatisch op. Je toepassing leest en schrijft deze objecten zoals eender welk ander lokaal object. De afhandeling van veranderingen kan toegevoegd worden aan samenwerkingsobjecten zodat je app kan reageren op veranderingen van andere medewerkers.

Google levert steeds meer zijn ondersteuning aan ontwikkeling door derden en apps die geïntegreerd kunnen worden in de cloudopslagdienst Drive.

In februari heeft Google wat veranderingen aangebracht in de gebruikersinterface van Drive die de Drive-connected apps in de Create-zijbalk hetzelfde gewicht gaven als de apps die Google zelf maakte zoals Docs en Sheets.

Bovendien kunnen gebruiker de apps zoeken en installeren van in Drive zelf. Ze moeten daarvoor niet langs de Chrome Web Store of een andere app-markt passeren.

Om je een beter zicht te geven op wat er kan met de API heeft Gantter, een gratis online projectplanningsmiddel, een promovideo gemaakt van de Gantt diagram editor.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business