Nieuws

De grootste zwakte van een wachtwoord is het hergebruik

Volgens het SANS Institute vormt phising het grootste risico voor computergebruikers, gevolgd door zwakke wachtwoorden.

Het is niet de moeilijkheidsgraad van een wachtwoord dat het grootste risico vormt om gehackt te worden, maar wel het aantal variaties dat je gebruikt. Heel wat mensen kiezen namelijk altijd hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts. Dat stelt Lance Spitzner, directeur van het ‘Securing the Human’-programma aan het SANS Institute vast. “Als hackers je wachtwoord eenmaal ontcijferd hebben, kunnen ze heel veel van je accounts kraken.”

De grootste zwakte van een wachtwoord is het hergebruik

Het is precies daarom dat gehackte bedrijven er op aandringen om je wachtwoord op verschillende websites te wijzigen. Heel wat hackers publiceren gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden immers online waardoor andere accounts maanden of jaren later ook gekraakt worden.

[related_article id=”161920″]

Volgens Spitzner onderschatten heel wat computergebruikers het risico. “Ze surfen op het internet, downloaden bestanden en prikken usb-sticks in hun computer zonder te beseffen welk kwaad er allemaal kan geschieden.”

Phising staat helemaal bovenaan in de top zeven van menselijke risico’s. Op de voet gevolgd door het hergebruik van wachtwoorden en het niet (tijdig)installeren van patches of updates. Daarnaast vormen ook het onoordeelkundig gebruik van mobiele media, het te veel informatie delen via sociale netwerken en dataverlies grote risico’s.

Spitzner begeleid bedrijven om risico-analyses te maken en vervolgens te focussen op de grootste hindernissen. “Ik wil gebruikers niet overweldigen met alle gevaren. Het is belangrijk om de onderwerpen met de grootste impact eerst aan te pakken. Beveiliging moet op termijn een deel van ons DNA worden.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business