De gratis Android-app Twilight geeft je telefoonscherm 's avonds laat een rossige gloed, zodat je ogen rust krijgen en je een betere nachtrust krijgt.

Voor veel mensen is het scherm van hun smartphone het laatste wat ze zien voor ze ’s avonds naar bed gaan. Nog snel even je Facebook checken of een artikel lezen in de late uurtjes is echter niet al te best voor de kwaliteit van je nachtrust, zo beweren de makers van de Android-app Twilight.

Zij wijzen daarbij op recent wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat langdurig kijken naar een flatscreenpaneel, zoals die van smartphones en tablets, kan zorgen voor onderdrukking van de aanmaak van melatonine.

Als deze stof niet voldoende wordt aangemaakt, kan het er voor zorgen dat je slaapritme wordt verstoord. Hoewel de meeste lichtbronnen nadelig kunnen zijn voor de nachtrust, mikken onderzoekers steeds meer op ‘blauw licht’ dat veelvuldig aanwezig is in de schermen van mobiele toestellen.

 

Deze app plaatst daarom een overlay op je scherm, die het blauwe licht van je smartphone- of tabletdisplay omzet in zachte rode tinten.

Je kunt de app tot op zekere hoogte instellen om zijn functioneren te laten gelijklopen met de juiste tijdzone. Twilight laat de intensiteit van het kleurfilter dan aansluiten op het tijdstip van de dag, zodat je niet in de weer hoeft te zijn met de instellingen.

Twilight doet ons meteen denken aan de pc-software f.lux, al is het laatstgenoemde programma een stuk volwassener als de Android-app. Desondanks is deze mobiele variant geheel gratis in gebruik en kan je helpen om meer uitgerust aan de dag te beginnen.

Je kunt Twilight downloaden in Google Play.