Nieuws

Ubuntu 13.04 heeft nieuwe bèta

Binnen enkele weken is de volgende Ubuntu Linux er. Deze bèta geeft al een vooruitblik naar wat je kan verwachten.

Het duurde eventjes, maar de tweede en laatste bèta van de volgende van Canionicals Linuxdistributie Ubuntu, 13.04 of Raring Ringtail, is uit.

Achter de schermen is er heel wat debat over hoe lang Canonical, het moederbedrijf van Ubuntu, de Long Term Support- of LTS-versie zal willen ondersteunen, want ook deze release geniet van een lange ondersteuningsperiode. De uiteindelijke beslissing van Canonical is om de onderhoudsperiode te verkorten voor de niet-LTS-versies van 18 tot 9 maanden. Kort gesteld: Ubuntu schakelt over op een continu updateschema.

[download_file]

Ubuntu 13.04 heeft nieuwe bèta

Nu Ubuntu verandert in een universeel besturingssysteem voor tablets, pc’s en smartphones, is deze overschakeling op een sneller updatesysteem geen verrassing. Dit is een gevolg van de focus op eigen ontwikkeling en minder op de Linuxdesktop in het algemeen.

Dat gezegd zijnde, dit is wat we van Ringtail kunnen verwachten.

Eerst en vooral, als je de standaardinterface Unity niet kan uitstaan, kan je kiezen voor KDE in Kubuntu, Xfce in Xubuntu en LXDE in Lubuntu. En er is ook nog Ubuntu-Gnome 13.04 met Gnome 3.6 met een beetje van 3.8 in Gnome 13.04. Laat me gewoon zeggen dat ik de 3.x-versies van Gnome nog ergerlijker vind dan dat ze nuttig zijn. Als je een interface wil in de oude stijl van Gnome 2.x, dan moet je naar Linux Mint met Cinnamon of Mate.

Zoals altijd is er een hele hoop geüpdatete programma’s. Dat start aan de basis. Ubuntu gebruikt de Linux 3.8.5-kernel. Je vindt ook LibreOffice 4.01 terug, Firefox 20.0 als webbrowser en Thunderbird 17.05 als mailclient.

Wat ontwikkeltools betreft, heeft Ubuntu het gewoonlijke assortiment. Terwijl Ubuntu de gebruikers weg wil leiden van Python 2.x en uitkomt met Python 3.3, waren ze toch niet in staat om alles over te zetten naar Python 3 voor Ubuntu 13.04.

Ubuntu zal ook een vroege versie van Upstart Users bevatten. Dat is een nieuwe desktoptool om de loginprocedure te versnellen. Daarbij worden een aantal desktopdiensten niet opgestart, tenzij er specifiek om gevraagd wordt. Deze functie zal niet aanstaan in 13.04, maar je kan ze manueen inschakelen voor een of meerdere gebruikers.

Tenslotte zal Ubuntu 13.04 niet uitkomen met de Ubuntu-installatietool voor Windows Wubi. Deze populaire tool stelde gebruikers in staat om Ubuntu te starten alsof het een gewone Windowstoepassing was.

Jammer genoeg is Wubi niet in een geschikte staat om mee te sturen met een officiële release, volgens Ubuntu-ontwikkelaar Steve Langasek. Een van de redenen is dat Wubi nog niet is aangepast om met Windows 8 te werken.

Ben je daar ontevreden mee? Ubuntu zal blij genoeg zijn als je als ontwikkelaar mee aan Wubi gaat werken. Als iemand het onderhoud van Wubi wil opnemen zodat het bij de 13.04-release kan, kunnen ze de bugs bekijken en patches voorbereiden. Ik zou maar wat graag Wubi uit zijn winterslaap halen. Het stuk software heeft zijn diensten al bewezen om Windowsgebruikers naar Linux te halen.

In de tussentijd kan je de Raring Ringtail installeren via de download van de Ubuntu 13.04 ISO of via een upgrade van Ubuntu 12.10 via de volgende tussenstappen:

  • Open Softwarebronnen
  • Schakel naar het Updates-tabvenster en zet Notify me of a new Ubuntu Version naar For anu new version
  • Druk op Alt+F2 en tik in “update-manager -d" in de commandoregel
  • Update Manager zou moeten openen en zeggen dat distributierelease 13.04 beschikbaar is.
  • Klik op upgrade en volg de instructies op het scherm

Veel plezier.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business