Nieuws

Microsoft ziet winst stijgen ondanks slinkende pc-markt

Ondanks dat de pc-verkoop wereldwijd de diepte in duikt, wist Microsoft positieve resultaten neer te zetten tijdens het afgelopen kwartaal.

Ondanks dat de pc-verkoop wereldwijd de diepte in duikt, wist Microsoft positieve resultaten neer te zetten tijdens het afgelopen kwartaal.

De reus uit Redmond behaalde tijdens de afgelopen drie maanden een omzet van 20,49 miljard dollar en boekte een nettowinst van 6,06 miljard dollar. Dat is een winststijging van 18,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

[related_article id=”161452″]

De Windows-afdeling kwam uit op een omzet van 5,7 miljard dollar, goed voor een stijging van 23 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Daar moet wel bij vermeld worden dat Microsoft dit kwartaal ook de omzet die werd gehaald uit haar Windows 8 upgrade-aanbieding heeft bijgerekend. Laat je dat buiten beschouwing, dan is de omzet grofweg gelijk gebleven.

Microsoft wilde geen cijfers kwijt over de verkoop van Windows 8 (of de Surface), maar heeft nog steeds vertrouwen in haar nieuwste besturingssysteem. Uit de cijfers mag alleszins blijken dat het bedrijf er met Windows 8 toch beter voor staat dan analisten hadden verwacht.

De Business-afdeling – waar onder meer Office en Office 365 toe behoren – zag haar omzet met 8 procent stijgen ten opzichte van een jaar geleden en kwam uit op 6,32 miljard dollar.

Ook de Server & Tools-afdeling kende een stijging in omzet ten opzichte van vorig jaar en kwam uit op 5,04 miljard dollar. De stijging met 11 procent is vooral te danken aan SQL Server en System Center

Hoewel ook Online Diensten haar omzet met 17 procent zag stijgen, tot 832 miljoen dollar, boekte deze afdeling toch verlies. Dat verlies bedroeg 262 miljoen dollar en ligt daarmee wel lager dan een jaar eerder, toen de afdeling 480 miljoen dollar verlies boekte.

Dan is er nog de Entertainment & Devices-afdeling, waar Xbox en Windows Phone toe behoren. Die zag haar omzet met 56 procent stijgen, tot 2,53 miljar dollar, ten opzichte van een jaar geleden. Eerder bleek ook al uit Nokia’s kwartaalresultaten dat de verkoop van de Lumia-smartphones, die op Windows Phone draaien, met een kwart is gestegen.

Microsoft maakte ook nog bekend dat CFO Peter Klein het bedrijf zal verlaten op het einde van het volgende kwartaal.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business