Nieuws

Eerste winstdaling in 10 jaar voor Apple

Veel cijfers van Apples kwartaalresultaten waren goed omdat ze hoger uitvielen dan de verwachtingen. Maar het volgende kwartaal zal minder zijn.

Apple verrast Wall Street met een hogere winst dan van het tweede kwartaal verwacht werd. Het bedrijf kan wel zijn verwachtingen voor het volgende kwartaal niet handhaven.


(Archiefbeeld van Appletopman Tim Cook)

 

[related_article id=”158256″]

Apple rapporteert een nettowinst van 9,5 miljard dollar op 43,6 miljard in verkoop. Dat is de winst die Wall Street verwachtte en iets meer dan de verwachte verkoop. Het overtreft zelfs Apples eigen verwachtingen. En dat in een pc-markt die er in zijn geheel op achteruit gaat.

Ter vergelijking, Apple heeft in hetzelfde kwartaal vorig jaar een nettowinst van 11,6 miljard dollar op een verkoop van 39,2 miljard dollar gehaald. Die werd toen aangevuurd door de sterke verkoop van iPad- en iPhone-toestellen.

Dit is het eerste kwartaal in tien jaar dat de winst van Apple daalt. Volgens Cook waren de resultaten van 2012 uitzonderlijk sterk en waren ze dus moeilijk te evenaren. De vergelijking tussen de twee jaren gaat volgens Cook niet helemaal op, ook al omdat componenten toen goedkoop waren, de dollar sterk en de marges groot.

Apple verkocht 37,4 miljoen iPhones tijdens het tweede kwartaal, gevolgd door 19,5 miljoen iPads. Die twee producten zijn de prijsbeesten bij Apple en ze zijn in de herfst nog vernieuwd. Van de andere producten werd minder verkocht: 5,6 miljoen iPods en net iets minder dan 4 miljoen Macs.

Cook haalt ook nog eens de verkoop van de Macs aan, die 2 procent minder verkochten dan vorig jaar. Hij wees op de functie van de iPad als een opstapje naar een volwaardige pc. “We verkochten bijna 20 miljoen iPads. We geloven dat de grote markt van de tablets de Mac ten goede gaat komen want het doet mensen ook over dat toestel op een nieuwe manier nadenken.” Hij voegt eraan toe dat het bedrijf “doorgaat met het maken van de beste pc’s” en dat “meer geweldig spul” op de planning staat.

Voor zijn volgende kwartaal, zegt Apple dat het een verkoop tussen de 33,5 miljard dollar en de 35,5 miljard dollar zal neerzetten. Dat is flink lager dan de verwachtingen die analisten op voorhand koesterden. 

Dit is trouwens het eerste kwartaal dat Apple zijn inschattingen van financiële resultaten anders aanpakt. Het bedrijf stond erom bekend dat het zijn verwachtingen lachwekkend laag instelde. Dat leverde problemen op na een serie kwartaalresultaten die de verwachtingen verpulverden. Analisten begonnen immers hun verwachtingen op te pompen. Nu het slechter begint te gaan, wordt die aanpak moeilijker en Apple heeft zijn manier van inschatten veranderd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business