Nieuws

Overheidscensuur bij Google is historisch hoog

Uit het recentste Transparancy Report van Google blijkt dat het aantal aanvragen om informatie te verwijderen sterk gestegen is. De aanvragen komen voornamelijk van overheidsdiensten uit Rusland en Brazilië.

Google heeft haar zevende Transparancy Report gepubliceerd. Hierin staat onder andere hoeveel aanvragen overheidsinstanties hebben ingediend om info te verwijderen. Uit het rapport blijkt dat het aantal aanvragen alsmaar blijft stijgen.

Google zegt dat het 2.285 aanvragen van overheidsdiensten ontvangen heeft om in totaal 24.179 stukken content te verwijderen tussen juli en december 2012.

[related_article id=”158901″]

In de eerste jaarhelft ontving de internetgigant slecht 1.811 aanvragen, goed voor zo’n 18.070 artikels.

Het aantal aanvragen lijkt ontzettend hoog. Susan Infantino, juridisch directeur bij Google, nuanceert de cijfers in een blogpost. “De informatie die wij delen in het Transparancy Report is maar een fractie van wat er zich allemaal online afspeelt”.

Google merkt ook op dat het aantal aanvragen van overheidsdiensten uit Brazilië en Rusland spectaculair gestegen is.

“De gemeenteraadsverkiezingen afgelopen herfst hebben wellicht voor een opmerkelijke stijging van het aantal aanvragen in Brazilië gezorgd”, schrijft Infantino. “Zo’n 316 aanvragen – de helft van alle aanvragen uit dat land – gingen over vermeende schendingen van de Braziliaanse kieswet. Laster en beledigende commentaar zijn door deze wet namelijk verboden.”

In Rusland steeg het aantal aanvragen wellicht door de invoering van een nieuwe wet. “In de eerste zes maanden van 2012 ontvingen we zes aanvragen uit Rusland”, zegt Infantino. “In de tweede jaarhelft liep het aantal op tot 114. Maar liefst 107 van de 114 aanvragen waren gestaafd met een citaat uit de nieuwe wet.”

Het volledige Transparancy Report van Google kunt u hier nalezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business